Popice-Bowling

Campioni naţionali, dar fără popicarii ieşeni!

În perioada 1-3 noiembrie 2019, la Hunedoara au avut loc finalele Campionatelor Naţionale de popice pentru seniori şi senioare în probele individual clasic, tandem şi sprint. Surpirnzător, din motive financiare precare, popicarii de la CFR Olimpia ACB Iaşi, cu Ionuţ Cercel (cel mai bun popicar al României în acest moment, după ultimele rezultate pe plan intern şi internaţional) au fost nevoiţi să absenteze de la competiţie.
Putem să mai menţionăm la acest capitol că popicarii de la CFR Cluj primesc de la Primăria de pe Someş o subvenţie de 100.000 lei pe an pentru a face performanţă, iar popicarii de la CFR Olimpia ACB Iaşi primesc ZERO lei de la Primăria din "Oraşul celor 7 coline", acolo unde sportul este pe cale de dispariţie de mai mult timp, dacă ne referim nu doar la fotbalul din Dealul Copoului!
Vineri, la Hunedoara, s-a derulat "proba regină", cea de individual clasic, iar podiumurile de premiere au fost următoarele:
- SENIORI:
1. Bogdan Dudaş (CFR Cluj) - 595 p.d. (comparativ cu nozl campion al României, la recenta Cupa Europei din Croaţia, ieşeanul Ion Cercel a reuşit 674 p.d.!); 2. Denis Pădurean (Inter Petrila) - 585 p.d.; 3. Mănel Manea (CFR Cluj) - 579 p.d. (cu 216 p.d. la izolat). Pe locul 4 s-a clasat Szasz Tibor Levente (CSM Tg. Mureş), tot cu 579 p.d., dar cu un izolat mai slab, de numai 201 p.d.
- SENIOARE: 1. Luminiţa Dogaru (Conpet Petrolul Ploieşti) - 576 p.d.; 2. Maria Ciobanu (Electromureş Romgaz Tg. Mureş) - 554 p.d.; 3. Luminiţa Dobre (Rapid Bucureşti) - 546 p.d.
Sâmbătă şi duminică, la Hunedoara au avut loc probele de tandem şi respectiv sprint, câştigătorii acestora fiind următorii sportivi şi sportive:
TANDEM:
- Masculin: 1. Bogdan Dudaş - Vlad Sabău (CFR Cluj).
- Feminin: Andreea Cărămidariu - Budoi Noemi (Siderurgica Hunedoara);
- Mixt: Mănel Manea (CFR Cluj) - Budoi Noemi (Siderurgica Hunedoara).
SPRINT:
- Masculin: Claudiu Feier (Inter Petrila);
- Feminin: Maria Ciobanu (Electromureş Romgaz Tg. Mureş).
Arbitrul principal al finalelor de la Hunedoara a fost antrenorul federal Remus Antimirescu, iar delegatul FR Popice a fost secretarul general Victor Stacojiu. 
În perioada următoare, în turul I al Ligii Campionilor la popice, România va fi reprezentată de două echipe, cele din Cluj (la masculin) şi Tg. Mzreş (la feminin).
Cele două manşe sunt programate pe 23 noiembrie (turul) şi 7 decembrie 2019 (returul). În prima manşă, ambele echipe româneţti vot evolua pe teren propriu, de la ora 13.00, astfel: CFR Cluj - Zalaegerszegi TK (Ungaria), respectiv Electromureş Romgaz Tg. Mureş - SV Pöllwitz (Germania). Turneul final de patru (Final Four) este programat în zilele de 28 şi 29 martie 2020 la Apatin, în Serbia.
DAN TEODORESCU

 

De două ori "7-1" pe arena de popice din Cluj-Napoca

Sâmbătă, pe 19 octombrie 2019, arena de popice cu 8 piste de nivel internaţional din Cluj, cea mai mare din România, a găzduit cele două meciuri din etap a II-a din cadrul Campionatului Naţional al seniorilor. Ambele meciuri s-au disputat la Cluj, deoarece "gazdele" de la KSE Tg. Secuiesc îşi dispută toate meciurile de pe teren propriu la Cluj, deci şi cel contra ieşenilor, iar Inter Petrila a inversat partida şi a propus să joace în deplasare, adică tot la Cluj, în faşa ceferiştilor din localitate. Am consemnat următoarele rezultate, cu menţiunea că cele două meciuri s-au disputat concomitent pe pistele 1-4 şi respectiv 5-8:
- KSE Tg. Secuiesc - CFR Olimpia ACB Iaşi 1-7 la puncte de echipă (3151 p.d. - 3326 p.d.; 7-17 la puncte de set / manşe câştigate)
Într-un meci arbitrat de clujeanul Dumitru Beşe, au evoluat echipele:
- KSE Tg. Secuiesc: Ianos Harai - 525 p.d. (1 manşă câştigată; 0 puncte de echipă), Flavius Ciocan - 545 p.d. (0; 0), Eric David - 481 p.d. (1; 0), Oliver Vardo - 550 p.d. (1; 0), Laszlo Nagy - 535 p.d. /4; 1), Robert Bardocz - 515 p.d. (0; 0).
- CFR Olimpia ACB Iaşi: Mihai Gabriel Benghiac - 620 p.d. (3; 1), Ion Cercel - 599 p.d. (4; 1), Ştefan Ouatu - 507 p.d. (3; 1), Florin Opincă - 586 p.d. (3; 1), Iulian Bejan (doar 15 ani!) - 448 p.d. (0; 0), Remus Antimirescu - 566 p.d. (4; 1).
- CFR Cluj - Inter Petrila 7-1 (3519 p.d. - 3249 p.d.; 18,5 - 5,5 la puncte de set / manşe câştigate)
Punctele gazdelor clujene au fost realizate de lansatorii Mănel Manea, Cătălin Lungu, Bogdan Dudaş, Sebastian Beşe şi Vlad Sabău. Pentru interişti a punctat Alex Ionesi, care l-a învins cu 3-1 la manşe pe Daniel Rad. A arbitrat Iosif Fekete, din Tg. Mureş.
Ckasamentul la zi arată astfel:
1. CFR Cluj                             2    2    0    0    15-1    4
2. CFR Olimpia ACB Iaşi  2    2    0    0    15-1  4
3. KSE Tg. Secuiesc               2    0    0    2    1-15    0
4. Inter Petrila                      2    0    0    2    1-15    0
Duminică, 20 octombrie, de la ora 8.00, în devans din etapa a III-a se dispută partifa derby CFR Cluj - CFR Olimpia ACB Iaşi, care va fi arbitrat de localnicul de pe Someş, internaţionalul Dumitru Beşe.
De la oaspeţi, din motive medicale, lipsesc trei titulari, ei fiind Costică Ciurdea, Iulian Gabriel Cucu şi Alexandru Sorin Mitru, iar de la clujeni va absenta internaţionalul Petruţ Mihălcioiu, tot din motive medicale.
DAN TEODORESCU
UPDATE:
In meciul de duminică: CFR Cluj - CFR Olimpia ACB Iași 5-3 la puncte de echipa (3466 pd - 3333 pd ; 14-10 la puncte de set / manșe câștigate). La victorii directe scorul a fost egal, 3-3, dar clujenii au mai primit 2 pct in plus datorita unui surplus de 133 de "bețe". Au punctat Manea, Sabău & Rad și Lungu, respectiv Opincă - 594 p.d. (3,1), Cercel - 607 p.d. (2, 1) și Benghiac - 597 p.d. (2,1). Pentru ieşeni au mai jucat: Ouatu - 508 p.d. (1,0), Bejan - 465 p.d. (0, 0) şi Antimirescu - 562 p.d. (2, 0).

 

Aur şi bronz pentru popicarii ieşeni la "Cupa Sibiului" pentru veterani

În zilele de 12 şi 13 octombrie 2019, arena cu două piste din Sălişte a găzduit întrecerile de popice de la "Cupa Sibiului", pentru amatori şi veterani, pe diferite categorii de vârstă.
Printre participanţi s-au aflat şi popicarii de la CFR Olimpia ACB Iaşi, care au cucerit două medalie de bronz, una în întrecerea pe echipe şi una la categoria peste 70 ani, prin Ioan Herman. Ieşeanul Constantin Iftimie a cucerit şi medalia de aur la categoria de vârstă 50-59 ani, după 80 bile lansate la plin şi izolat.
Pe echipe, pe podium s-au clasat următoarele grupări de veterani: 1. Sălişte; 2. Sibiu; 3. Iaşi, iar pe locul 4 a fost echipa din Covasna. Pentru CFR Olimpia ACB Iaşi au punctat: Constantin Iftimie - 344 p.d., Mihai Iftimie - 310 p.d., Ioan Herman - 286 p.d., Sorin Cotlarciuc - 278 p.d., iatr rezultatul de 240 p.d. reuşit de Florin Dăscălescu nu a mai contat, deoarece s-au luat îm calcul doar primele patru realizări pe pistele de concurs. Căpitan-nejucător: Vasile Ţidularu.
De menţionat că, la echipa CFR Olimpia ACB Iaşi au lipsit, din motive obiective, titularii Aurel Roiu, Mihai Chilaboc şi Dumitru Penciuc, ultimul fiind plecat la muncă, în Anglia.
În întrecerea individuală, acolo unde au mai participat şi ieşenii Mihai Ispir şi Vasile Croitoru (fără medalii cucerite), câştigătorii au fost:
- Categoria 24-50 ani: Ştefan Bălan (Sibiu);
- Categoria 50-59 ani; Constantin Iftimie (Iaşi);
- Categoria 60-69 ani: Gerhard Beuck (Sălişte);
- Categoria peste 70 ani: Ioan Hîrîciu (Sălişte);
- Feminin: Doina Westermann (Buziaş). 
După cum ne-a transmis sibianul Liviu Mailat, unul dintre organiazatori, la întrecerea de la Sălişte au participat 11 echipe şi peste 60 de lansatori, un record în materie pentru "Cupa Sibiului", competiţie care a avut loc la Sălişte, deoarece la Sibiu nu există nici o arenă de popice modernă, pe plăci şi cu ridicare automată. Din păcate...
În zilele de 26 şi 27 octombroe, popicarii veterani sunt invitaţi la etapa a II-a de la Cupa României, la arena din Orlat.

* Trei meciuri de popice la Cluj/Napoca, două cu implicaţii ieşene

În Campionatul naţional de popice al seniori, prima etapă a prezentat următoarele scoruri: CFR Cluj - KSE Tg. Secuiesc 8-0 şi CFR Olimpia ACB Iaşi - Inter Petrila 8-0.
Etapa a II-a, din 19 octombrie,  programează meciurile CFR Cluj - Inter Petrila (partida a fost inversată, ea trebuind să se dispute iniţial la Petrila) şi KSE Tg. Secuiesc - CFR Olimpia ACB Iaşi (care se dispută tot la Cluj, acolo unde KSE joacă meciurile de pe teren propriu).
Duminică, pe 20 octombrie, în devans din etapa a III-a (din 16 noiembrie), este programat meciul derby CFR Cluj - CFR Olimpia ACB Iaşi, care urmează să fie arbitrat de internaţionalul clujean Dumitru Beşe, cel care va arbitra şi meciul de sâmbătă al ieşenilor.
Pentru cele două meciuri de la Cluj, echipa CFR Olimpia ACB Iaşi va utiliza formaţia alcătuită din Florin Opincă, Ion Cercel, Mihai Gabriel Benghiac, Remus Antimirescu (antrenor-jucător) şi juniorii Alexandru Sorin Mitru şi Ştefan Ouatu. Lipsesc din motive medicale titularii Costică Ciurdea şi Iulian Gabriel Cucu.
DAN TEODORESCU

 

CFR Olimpia ACB Iaşi, locul 8 la Cupa Europei de popice din Croaţia

În perioada 1-5 octombrie 2019, la Vara ždin, în Croaţia, se desfăşoară Cupa Europei la popice, la startul ei fiind 14 vicecampioane naţionale de pe bătrânul nostru continent, printre ele fiind şi CFR Olimpia ACB Iaşi (FOTO).
Deşi la jumătatea întrecerii ieşenii erau pe locul 2, după fantasticul rezultat reuşit de Ion Cercel (674 popice doborâte), evoluţia mai palidă spre finalul preliminariilor competiţiei din Croaţia a coborât gruparea ieşeană pe locul 8, cu un total de 3455 p.d., ea ratând astfel promovarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor, pentru un minus de 66 de "beţe". De remarcat că, ultima promovată în Champion League (locvul 6) a fost Repcelaki SE - tekeshop.hu (Ungaria), cu 3520 p.d., deci mai trebuiau 66 de popice doborâte pentru ca ceferiştii ieşeni să întreacă formaţia maghiară şi să ajungă astfel în Champions League, acolo unde au mai evoluat de mai multe ori, în ultimii ani.
Pentru CFR Olimpia ACB Iaşi, care a plecat în Croaţia fără nici o rezervă şi cu mai mulţi lansatori având probleme medicale, au punctat: Florin OPINCĂ - 551 p.d.,   Mihai Gabriel BENGHIAC - 611 p.d., Ion CERCEL - 674 p.d., Iulian Gabriel CUCU - 567 p.d., Cătălin-Remus ANTIMIRESCU - 518 p.d., Constantin CIURDEA - 534 p.d. Antrenorul echipei este Cătălin-Remus ANTIMIRESCU.
La finalul preliminariilor de la Vara ždin, cu menţiunea că primele patru clasate s-au califucat în semifinalele competiţiei, clasamentul a fost următorul:
1. SKC Staffelstein (Germania) - 3722 p.d.; 2. KK Mertojak Split (Croaţia) - 3616 p.d., 3. KK Belgrad (Serbia) - 3597 p.d., 4. KSK Union Orth / Donau (Austria) - 3569 p.d., apoi 5. SKK Trstena Starek (Slovacia) - 3568 p.d., 6.  Repcelaki SE - tekeshop.hu (Ungaria) - 3520 p.d., 7. SKK Rokycany (Cehia) - 3489 p.d., 8. CS CFR Olimpia ACB Iaşi (România) - 3455 p.d., 9. KK Dziewiatka-Amica Wronki (Polonia) - 3420 p.d., 10. KK Ljubelj Trzic (Slovenia) - 3398 p.d., 11. ASKC Fugger Sterzing (Italia) - 3307 p.d., 12. KK Vardar 2014 Skopje (Macedonia de Nord) - 3297 p.d., 13. KK Rudar Kakanj (Bosnia şi Herţegovina) - 3283 p.d., 14. Bowling Classic Dijon CÔTE D'OR (Franţa) - 3261 p.d.
Pe 4 octombrie, în semifinale se vor juca partidele: KK Mertojak Split (Croaţia) - KK Belgrad (Serbia) şi SKC Staffelstein (Germania) - KSK Union Orth / Donau (Aistria). Pe 5 octombrie se vor disputa partidele pentru stabilirea podiumului, în speţă finala mică (locurile 3-4) şi finala mare (locurile 1-2).
Să mai menţionăm că, la Cupa Mondială de la Ludwigshafen (Germania), echipa feminină Electromureş Romgaz Tg. Mureş s-a clasat pe locul 5 după preliminarii, iar echipa masculină CFR Cluj (fără Petruţ Mihălcioiu şi Robert Merza) a prins locul 6, ambele promovând în Liga Campionilor.
La Cupa NBC de la Slavonski Brod (Croaţia), debutanta KSE Tg. Secuiesc s-a clasat pe locul 24 (din 26 formaţii), dar viitorul îi aparţine după o primă experienţă în competiţiile europene de popice. 
DAN TEODORESCU

 

Victorie concludentă în debut de campionat pentru popicarii ceferişti ieşeni

Sâmbătă, pe 28 septembrie 2019, în prima rundă din cadrul Campionatului Naţional de popice pentru seniori, în propria arenă de jocuri, CFR Olimpia ACB Iaşi a învins pe Inter Petrila cu scorul de 8-0 la puncte de echipă, cu 3291 p.d. - 2911 p.d. şi cu 20-4 la puncte de set / manşe câştigate. Pentru ieşeni a fost un bun antrenament cu public înainte de participarea la Cupa Europei, de la Varazdin (Croaţia), competiţie care se va derula în perioda 1-5 octombrie 2019.
Sub conducerea arbitrului principal Florin Ciolan (Iaşi) au evoluat formaţiile:
- CFR Olimpia ACB Iaşi: Florin Opincă - 548 p.d. (3 manşe; 1 punct de echipă), Mihai Gabriel Benghiac - 568 p.d. (4; 1), Iulian Gabriel Cucu - 540 p.d. (4; 1), Ion Cercel - 615 p.d. (4; 1), Andrei Seliman - 507 p.d. (3; 1), Ştefan Ouatu - 513 p.d. (2; 1). Rezerve: Remus Antimirescu şi Costică Ciurdea. Antrenor: Remus Antimirescu, care este şi antrenor federal în cadrul FR Popice.
- Inter Petrila: Alexa Simon - 486 (1; 0), Denis Pădurean - 487 p.d. (0; 0), Adrian Matei - 505 p.d. (0; 0), Claudiu Feier - 495 p.d. (0; 0), Cristian Cimpoer - 443 p.d. (1; 0), Petre Cimpoer - 495 p.d. (2; 0). Rezerve; Marcel Dobrică şi Dorin Vârtei. Antrenor: Marcel Dobrică, care este şi selecţionerul lotului masculin de popice al României.
La finalul partidei, antrenorul echipei ieşene Remus Antimirescu ne-a declarat: "Am începout bine campionat, cu doi juniori în prima şase, care au jucat bine! Plecăm imediat spre Varazdin, la Cupa Europei din Croaţia, unde vom lupta pentru o calificare în Liga Campionilor!".
Tot sâmbătă, la arena CFR Iaşi s-a montat un panou de onoare cu echipa de veterani a clubului, care a devenit campioană naţională în 2019, după recentul turneu final de la Cluj. Au fost medaliaţi cu aur seniorii (+ 60 ani): Aurel Roiu, Dumitru Penciuc, Mihai Chilaboc, Sorin Cotlarciuc, Ioan Herman şi căpitanul-nejucător Vasile Ţidularu.
În 2020, turneul final al popicarilor veterani va avea loc la arena CFR Iaşi, ca urmare a succesului de la Cluj din acest an.
Formaţia ieşeană de seniori se deplasează în Croaţua cu doar şase lansatori, fără nici o rezervă, ei fiind  Florin Opincă, Mihai Gabriel Benghiac, Iulian Gabriel Cucu, Ion Cercel, Remus Antimirescu şi Costică Ciurdea, ultimul fiind şi pe post de şofer al microbuzului care duce echipa ceferistă spre frumoasa Croaţie, acolo unde 14 echipe europene se vor bate pentru cinci locuri promovabile în optimile de finală ale Ligii Campionilor.
DAN TEODORESCU

 

O primă victorie în contul popicarilor juniori ieşeni

Sâmbătă, pe 21 septembrie 2019, au fost programate primele jocuri din cadrul Campionatului Naţional de popice pentru juniori (U 23). Cele 8 echipe participante au fost împărţite în 3 serii, după cum urmează:
- Seria A: Siderurgica Hunedoara, CSO Tălmaciu, Inter Petrila.
- Seria B: CFR Olimpia ACB Iaşi, KSE Târgu Secuiesc.
- Seria C: CSM Satu Mare, CFR Cluj, CSM Târgu Mureş.
În seria B, în propria arenă de popice cu 4 piste pe plăci FUNK, omologată la nivel internaţional şi sub conducerea arbitrului principal Florin Ciolan (Iaşi), formaţia CFR Olimpia ACB Iaşi, cu un lot extrem de tânăr şi mai puţin experimentat, a învins pe KSE Târgu Secuiesc cu 7-1 la puncte de echipă, cu 16-8 la puncte de set / manşe câştigate şi cu 2753 - 2546 la popice doborâte, obţinând astfel primele 2 puncte în clasamentul la zi.
Pentru ceferiştii ieşeni, antrenaţi de Costică Ciurdea, au punctat: Andrei Seliman - 514 p.d. (4 manşe câştigate; 1 punct de echipă), Alex Tincu - 440 p.d. (2; 1), Ştefan Costăchescu - 403 p.d. (1; 0), Ioan Iulian Bejan - 430 p.d. (2; 1), Cristian Toma - 486 p.d. (4; 1), Ştefan Ouatu - 480 p.d. (3; 1). De la oaspeţi, antrenaţi de Noemi Vardo, s-au evidenţiat Tamas Attila - 458 p.d. şi David Erik - 439 p.d. (cel care a realizat punctul de onoare al celor de la KSE).
Pe 9 noiembrie 2019, sub arbitrajul braşoveanului Nicolae Neculăescu, este programată partida din etapa a II-a din Seria B, KSE Tg. Secuiesc - CFR Olimpia ACB Iaşi.
De menţionat că, prima rundă a seniorilor este programată sâmbăta viitoare, pe 28 septembrie 2019, când se vor derula meciurile CFR Cluj - KSE Tg. Secuiesc (va arbitra Fekete Iosif, din Tg. Mureş) şi CFR Olimpia ACB Iaşi - Inter Petrila (va arbitra ieşeanul ing. Florin Ciolan). După această rundă, patru echipe româneşti de popice, la masculin (3) şi feminin (1), vor evolua în cupele europene din Germania şi Croaţia, în perioada 1-5 octombrie 2019. Echipa CFR Olimpia ACB Iaşi (vicecampioană naţională) va evolua la Cupa Europei de la Varaždin, din Croaţia. Vor fi în competiţie 14 echipe puternice din Europa, iar primele cinci se vor califica în optimile de finală din Liga Campionilor. 
DAN TEODORESCU

 
Mai multe articole...