Evenimente culturale

Ultima manifestare a anului 2014 în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi* Printre numeroşii participanţi s-au aflat Sorin Cotlarciuc, popicar veteran la echipa CFR Olimpia ACB Iaşi şi Dan Teodorescu, director sportiv şi ofiţer de presă al CS CFR Iaşi.

Grupul de elită al umoriştilor ieşeni şi nu numai s-a reunit duminică, 14 decembrie 2014, în salonul central al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi, la ultima manifestare din acest an.
Preşedintele Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, domnul comandor Mihai Batog Bujeniţă a trecut în revistă, în debutul manifestării, acţiunile din ultima perioadă la care au participat membrii asociaţiei, cu o frumoasă lansare de carte a domnului dr. Sorin Cotlarciuc, o colaborare fructoasă cu Asociaţia Universul Prieteniei (preşedinte: Rodica Rodean) şi cu o apariţie pe „micul ecran” în cadrul postului TELE M Iaşi, realizatorul emisiunii „Oameni de Poveste” fiind Simona Toma. A mai fost anunţat faptul că ieşeanca Bianca Marcovici, care domiciliază de mai mulţi ani în Israel şi care este o binecunoscută scriitoare de limbă română, va sosi pentru o perioadă la Iaşi, începând cu data de 28 decembrie 2014, iar în ziua de 4 ianuarie 2015 va avea loc şi o întâlnire a ei cu publicul local, în cadrul Comunităţii Evreilor.
Au urmat apoi câteva intervenţii din sală, iar Dan Teodorescu a propus ca, în anul care vine, în cadrul Galeriei Top Art de la Casa Cărţii să se organizeze o expoziţie de grafică şi fotografie, acolo unde membrii Asociaţiei Literare Păstorel să iasă şi ei în public cu cărţile editate de-a lungul timpului, iar la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă (director: Paul Zamfir) să fie o acţiune comună între scriitorii ieşeni şi membrii trupei de teatru conduse de actorul şi regizorul ceferist Emil Gnatenco, într-un spectacol comun, lucruri acceptate în unanimitate de cei prezenţi.
Doamna Rodica Rodean a mai propus ca asociaţia să aibă o apariţie permanentă şi în mediu online, printr-un site sau blog propriu, dar şi apariţii de Facebook. 
Au citit apoi în cadrul manifestării de duminică, din creaţiile proprii (epigrame, rondeluri, catrene, poezii etc) Vasile Unguraşu, Dumitru Ivas, Constantin Profir, Val Andreescu, Ioan Hodaş, Gheorghe Bălăceanu, Nicolae Peiu, Vasile Larco, Mihai Haivas, Mihai Batog Bujeniţă, Aurel Baican, prof. Nicolae Creţu, Sorin Cotlarciuc, Dan Teodorescu, Mihai Stancu, Mihai Caba. Vasile Vajoga a oferit colegilor şi un reuşit număr de iluzionism, printre participanţi fiind şi doamnele Rodica Rodean şi Cornelia Ursu, Vasile Diacon, Eugen Deutsch, dr. A. Mihăilă, Vasile Enuţă, fostul fotbalist ceferist Doru Bambu şi mulţi alţii.
În jurul unui pahar de vorbă, membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi-au depănat apoi amintirile de-a lungul anului şi şi-au urat reciproc „Sărbători Fericite”, un „Crăciun Fericit” şi „La mulţi ani 2015” !
Următoarea manifestare literară va avea loc în a doua duminică a lunii ianuarie 2015, mai precis în ziua de 11 ianuarie, când s-a propus şi acceptat că unul dintre membrii asociaţiei să prezinte o „temă literară” sau un fapt inedit din viaţa domniei sale.
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, deschide sus în dreapta)

 

Sportivul popicar ieşean Sorin Cotlarciuc şi-a lansat două cărţi beletristice

Duminică, pe 23 noiembrie 2014, în superba Sală „P. B. Haşdeu” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, medicul stomatolog şi sportivul popicar de la CFR Olimpia ACB Iaşi SORIN-CONSTANTIN COTLARCIUC (FOTO) şi-a lansat ultimele două volume: „Meandrele destinului” şi „Pelerinul (Sonete euharistice)”, ambele apărute în acest an la editura PIM.
Manifestarea literară de la „Biblioteca” de la Fundaţie a fost organizată de Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina – Filiala Iaşi, împreună cu Cenaclul „Nectarie” din comuna Vama – Bucovina – judeţul Suceava, în cadrul ediţiei a XL-a a „Amiezii Culturale Bucovinene”.
Într-o sală arhiplină, cu peste 60 de participanţi la manifestare, printre ei fiind şi colegii popicari veterani de la CFR Olimpia ACB Iaşi (Vasile Ţidularu, Aurel Roiu, Ioan Herman, Ioan Dăscălescu), dar şi Dan Teodorescu (director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi), au fost trecute în revistă realizările literare ale scriitorului Sorin Cotlarciuc, după ce moderatorul Liviu Papuc a deschis adunarea, iar secretarul Nicolae Chiţan a prezentat ultimele acţiuni din cadrul societăţii şi în primul rând donaţie de carte pentru românii din Cernăuţi (Ucraina).
Au luat cuvântul în faţa celor prezenţi şi au analizat activitatea literară a medicului stomatolog, scriitorului şi sportivului Sorin Cotlarciuc maestrul Horia Zilieru, Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Vasile Diacon, Vasile Larco, Vasile Vajoga, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Dan Teodorescu, Ioan Mugurel Sasu, Mihai Ghenghea (care a făcut ilustraţiile la volumul Pelerinul), Constantin Moldovan (care este şi primarul comunei Mănăstirea Humorului).
Mulţi colegi de cenaclu ai lui Sorin Cotlarciuc l-au „săgetat” pe cel care face o navetă profesională între Vama şi Iaşi, de mai mulţi ani, şi cu reuşite epigrame ! Au mai recitat din versurile autorului Constantin Moldovan şi Dan Teodorescu.
În cuvântul său, dr. SORIN-CONSTANTIN COTLARCIUC a menţionat: „Meandrele destinului este de fapt o trilogie şi o cronică a familiei mele şi am scris până acum doar prima carte. La Pelerinul am căutat să scriu despre o călătorie sufletească, într-o lume mai bună, lumea de dincolo. Vă mulţumesc că aţi fost prezenţi, la această lansare de carte. Mulţumesc soţiei Eugenia, cumnatului Mihai Ghenghea şi vărului Ioan Mugurel Sasu pentru ajutorul acordat. Mulţumesc organizatorilor acestui frumos eveniment !”.
De menţionat că în cadrul manifestării de duminică au mai fost prezentate publicului două reviste extrem de performante în sfera literaturii din Bucovina, ele fiind Surâsul Bucovinei (revistă de istorie, literatură şi umor editată de Cenaclul NECTARIE din Vama – Suceava, în care Dan Teodorescu scrie şi publică o pagină de poezie) şi „Revista română” (fondată la 1861 de A.I.Odobescu, editată de ASTRA – Despărţământul Mihail Kogălniceanu – Iaşi, care este o revistă a românilor de pretutindeni).
După seria de autografe oferită publicului cititor de către scriitorul Sorin Cotlarciuc şi după mai bine de două ore şi jumătate de manifestare literară, „invazia bucovinenilor” la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” de la Fundaţia ieşeană a luat sfârşit, într-o atmosferă de prietenie şi civilizaţie europeană.
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, sus în dreapta)

 

Expoziţia ceferistei Gabriela Cucinschi şi-a deschis porţile de Sf. Parascheva !

În intervalul de timp 14-31 octombrie 2014, Galeria TOP ART de la etajul al doilea de la Casa Cărţii din Iaşi găzduieşte o nouă expoziţie personală a pictoriţei Gabriela Cucinschi, membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) din Iaşi şi a Uniunii  Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR). De menţionat că UAAIFR este afiliată la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC), cu sediul central la Paris, în Franţa.
Intitulată “Floarea Vieţii”, expoziţia doamnei Gabriela Cucinschi a avut vernisajul de Sf. Parascheva, mai precis pe 14 octombrie 2014, când Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, acolo unde se află şi clădirea Casei Cărţii, a fost inundat de mii de pelerini veniţi la Iaşi să se închine la Catedrala Mitropolitană.
După cum se ştie sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva şi totodată Hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi a devenit, în ultimii ani, o manifestare creştină de mare amploare, împletită armonios cu Zilele Iaşului, oraş care în 2021 şi-a propus să devină capitală culturală europeană.
În acest context, “Florea Vieţii” a lui Gabi Cucinschi este o adevărată pată de lumină şi culoare în viaţa culturală a Iaşului, lucru remarcat în cadrul vernisajului şi de criticul de artă Aurel Istrati, jurnalistul Dan Teodorescu şi regizorul Emil Gnatenco, care au caracterizat la superlativ lucrările expuse acum la galeria ieşeană TOP ART.
La vernisajul din 14 octombrie 2014 au fost prezenţi oameni de toate vârstele, de la copiii de 5 ani şi până la cei de peste 70 ani, iar un lucru inedit a fost şi momentul în care Gabi Cucinschi a primit în dar o icoană cu Sf. Parascheva de la fraţii Silviu Teodorescu şi Gabriel Teodorescu, primul de 7 ani şi jumătate, iar al doilea de 5 ani şi jumătate, cu ocazia acestei manifestări, micii iubitori ai artelor vizuale fiind înscrişi la cercul “Atelierul fanteziei şi pictură” de la Palatul Copiilor din Iaşi. 
În finalul vernisajului, Gabriela Cucinschi a menţionat: “Am ales această tematică deoarece ilustrează legătura care există în univers între orice formă a vieţii şi spirit. Vă aştept cu mult drag şi la viitoarele expoziţii !”.
A urmat seria de autografe şi fotografii, în care autoarea expoziţiei “Floarea Vieţii”, ieşeanca Gabriela Cucinschi, a fost în prim plan.

* Expoziţii internaţionale în 2014 pentru Gabi Cucinschi

Născută la Iaşi, pe 26 iunie 1961, Gabriela Cucinschi este absolventă a Şcolii de Arte "Titel Popovici” - promotia 1981 – de la clasa profesor Lucreţia Dumitraşcu-Filioreanu (secţia sculptură). Este absolventă şi a Liceului de Arte "Octav Bancilă" din Iaşi, promotia 1984 şi a lucrat la SNCFR – Regionala CFR Infrastructură Iaşi din anul 1979 şi până în iunie 2014. 
În 2014, Gabi Cucinschi participă cu exponate la Iaşi, la două expoziţii internaţionale, alături de Robert Barth (din Passau, Germania – fotografie artistică), Eduard Mattes (din Haifa, Israel – fotografie artistică) şi românii Cristian Topan (din Bucuresti – grafică satirică), Dan Teodorescu (din Iaşi – fotografie reportaj) şi Ovidiu Digeratu-Cucinschi (din Iaşi – pictură). Gabriela Cucinschi a expus în acest an şi în cadrul Salonului de Primavară şi a Salonului de Toamnă, manifestări de arte vizuale organizate de Asociaţia Artiştilor Plastici din Iaşi, prin preşedintele Gheorghe Bălăceanu.
Vă mai informăm că, pe toată durata manifestării artistice de la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi, intrarea spectatorilor în cadrul expoziţiei “Floarea Vieţii” este liberă, iar exponatele se pot achiziţiona de cei care iubesc pictura de bună calitate !
DAN TEODORESCU

 

Trei premii importante pentru componenţii trupei de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

În perioada 1-6 septembrie, la Fălticeni s-a desfăşurat a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, acolo unde a fost prezentă şi trupa Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub coordonarea regizorului şi actorului Emil Gnatenco.
Trupa ieşeană, care a concurat la Fălticeni sub denumirea de  “Clubul de teatru pentru tineret” a prezentat în cadrul festivalului piesa “Aproape” sau “Almost, Maine” de John Cariani, care s-a bucurat de mult succes. Sub regia lui Emil Gnatenco, au urcat pe scenă tinerii actori Mădălina Florea, Ioana Andrei, Andreea Lungu, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu.
Preşedintele juriului festivalului de la Fălticeni a fost regizorul Gheorghe Balint, iar din juriul au mai făcut parte Lorette Enache (profesor la UNATC Bucureşti), actorul Tudorel Filimon, regizorul Radu Ghilaş, Neculai Sturzu (profesor de limba şi literatura română).
În seara zilei de vineri, 5 septembrie 2014, au fost anunţaţi laureaţii ediţiei a patra a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”, organizat de Asociaţia Fălticeni Cultural, eveniment prefaţat de o întâlnire de suflet pe scena festivalului cu actriţa Draga Olteanu-Matei.
Trupa “Protha” din Panciu s-a dovedit a fi şi în acest an cea mai bună trupă din concurs, iar juriul a decis ca această trupă să primească, pentru al doilea an consecutiv, marele premiu al festivalului.
Premiile festivalului de la Fălticeni au fost următoarele:
- Monolog (poezie 7-14 ani):
Locul 3: Alexandra Bocăneţ (9 ani), din Fălticeni
Locul 2: Carina Mihăilă (12 ani), din Roman
Locul 1: Ioana Tantoş (9 ani), din Bacău
- Poezie (adolescenţi):
Locul 3: Vlad Nechifor, din Fălticeni
Locul 2: Iris Tiron, din Panciu
Locul 1: Cosmin Alexandru Dumitru, din Panciu
- Monolog (adolescenţi):
Locul 3: Ana Baciu, din Botoşani
Locul 2: Cristian Conache, din Panciu
Locul 1: Daria Rusu, din Roman
- Cel mai bun actor în rol secundar:
Cosmin Alexandru Dumitru, din Panciu
- Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Roxana Buzău, din Roman
- Cel mai bun actor în rol principal:
Vladislav Ropot, din Hânceşti – Republica Moldova
*** Dragoş Maftei, din Iaşi, de la Clubul CFR de la Râpa Galbenă.
- Cea mai bună actriţă în rol principal:
*** Ioana Andrei, din Iaşi, de la Clubul CFR de la Râpa Galbenă.
Premiile juriului:
- “Birlic nemulţumit”:
Trupa D&D, din Oniceni – Suceava
Trupa Adolescen Teen, din Lehliu Gară
- Premiul pentru pitorescul personajelor:
Eugen Curelic şi Denis Târziu, din Lugoj
- Premiul pentru mişcare scenică şi inventivitate artistică:
Trupa de teatru “Domino”, din Râmnicu Vâlcea
- Premiul pentru cea mai bună scenografie:
Cătălina Bostan, coordonator Trupa “Gong” din Roman, piesa  “Satul electronic”
Alexandru Stan, coordonator Trupa “PI” Suceava, piesa “Ai paria pe utopie?”
- Premiul pentru regie:
Cătălina Bostan, coordonator Trupa “Gong” din Roman, piesa “Satul electronic”
*** Emil Gnatenco, coordonatorul trupei “Clubul de teatru pentru tineret” din Iaşi, adică Trupa de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, pentru piesa “Aproape” (Almost, Maine – de John Cariani).

- Marele premiu al festivalului:
Trupa “Protha”, din Panciu, cu piesa “Mecanica inimii”, coordonator Cătălin Sfîrloagă
Aşadar, trupa de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a cucerit la Festivalul Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” trei premii individuale extrem de importante, obţinute de regizorul Emil Gnatenco şi de actorii în rol principal Ioana Andrei şi Dragoş Maftei.
A fost un festival bun pentru noi şi a fost un palmares mulţumitor pentru tânăra noastră trupa de teatru”, ne-a declarat regizorul Emil Gnatenco, fost până nu demult inginer-şef de birou la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, dar care are microbul teatrului încă de pe băncile studenţiei. 
Pe 25 septembrie, trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub bagheta regizorului şi actorului Emil Gnatenco, va fi prezentă la Zilele Oraşului Medgidia, cu o nouă reprezentaţie a piesei “Almost, Maine”. Din păcate, laureata Ioana Andrei va trebui înlocuită în rolul ei principal, deoarece ea revine la Londra peste câteva zile, pentru continuarea studiilor universitare.
DAN TEODORESCU

 

Trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi, în recital la Festivalul internaţional Grigore Vasiliu Birlic

În perioada 1-7 septembrie, la Fălticeni se desfăşoară a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, acolo unde este prezentă şi trupa Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub coordonarea regizorului şi actorului Emil Gnatenco.
În ziua a doua a festivalului, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni au urcat primele trei trupe aflate în concurs, printre ele fiind şi “Clubul de teatru pentru tineret” din Iaşi (denumirea sub care participă în competiţie trupa de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă), cu piesa “Aproape” sau “Almost, Maine” de John Cariani. După premiera care a avut loc în ziua de 25 august 2014, în propria sală de spectacole a clubului CFR Iaşi, odată cu vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale “Europa văzută de la Râpa Galbenă”, acolo unde au expus pictură şi fotografie artistică şi de reportaj Gabriela Cucinschi, Ovidiu Cucinschi şi Dan Teodorescu (toţi trei din Iaşi), Eduard Mattes (din Haifa / Israel) şi Robert Barth (din Passau / Germania), tinerii actori ieşeni şi-au desăvârşit talentul şi la Fălticeni, acolo unde au urcat pe scenă elevii şi studenţii Mădălina Florea, Ioana Andrei, Andreea Lungu, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu.
Am avut multe aprecieri în urma spectacolului jucat marţi la Fălticeni, acolo unde lumea a început să ne cunoască. Miercuri, în afară de concurs am jucat şi piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, iar vineri, studenţa noastră de la Londra, Ioana Andrei, care este acum în vacanţă acasă, la Iaşi, dar pentru ea este o vacanţă activă, pe scena sălii de teatru, va avea şi un recital, un monolog, în cadrul festivalului. Tot vineri se vor acorda premiile şi se pare că va fi prezentă aici, la Fălticeni, şi marea actriţă Draga Olteanu-Matei. Vor fi şi sâmbătă câteva manifestări în cadrul festivalului, un festival extrem de reuşit, ca de fiecare dată !”, ne-a spus în această seară Emil Gnatenco, conducătorul trupei de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, deopotrivă actor şi regizor.
De menţionat că vineri, pe 5 septembrie, se va desfăşura concursul individual la secţiunea poezie sau monolog, iar juriul Festivalului Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” va delibera pentru stabilirea câştigătorului concursului de interpretare – trupe de teatru, cu nouă trupe intrate în concurs, printre ele fiind şi cea a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
În cadrul serilor de teatru din cadrul festivalului, joi, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Bucureşti va prezenta la Fălticeni piesa “Amor în farmacie”, cu Anca Ţurcaşiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoş Ionescu şi Dan Tudor.
Amintindu-ne despre serile de teatru din cadrul festivalului, să menţionăm prestaţia actriţei Eliza Noemi Judeu în spectacolul “Femei singure”, al Teatrului Municipal “George Bacovia” din Bacău, în regia lui Gheorghe Balint.
Preşedintele juriului festivalului de la Fălticeni este regizorul Gheorghe Balint, care în debutul manifestării a adresat participanţilor următoarele cuvinte “Faceţi teatru, nu lăsaţi sufletul să vi se înnegrească de vremurile astea urâte. Doamne ajută! La treabă copii !”.
Din juriul festivalului mai fac parte Lorette Enache (profesor la UNATC Bucureşti), actorul Tudorel Filimon, regizorul Radu Ghilaş, Neculai Sturzu (profesor de limba şi literatura română).
Pe 25 septembrie, trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub bagheta aceluiaşi neobosit regizor şi actor Emil Gnatenco, va fi prezentă la Zilele oraşului Medgidia, cu o nouă reprezentaţie a piesei “Almost, Maine”, dar fără Ioana Andrei, care săptămâna viitoare trebuie să revină în Anglia, pentru continuarea studiilor universitare.
DAN TEODORESCU (Sursa foto: Cronica de Fălticeni)

 

Manifestare de suflet la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Luni, 25 august, pe parcursul a 2 ore, în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale „EUROPA văzută de la Râpa Galbenă” şi premiera piesei „Almost, Maine”, de John Cariani, în regia artistică a lui Emil Gnatenco.
Într-o sală arhiplină, directorul clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, Paul Zamfir, a prezentat celor prezenţi, veniţi inclusiv din Canada pentru a asistat la această manifestare, o mică istorie a zonei de la Râpa Galbenă, inclusiv a făcut o prezentare extrem de amănunţită a expozanţilor, ei fiind ieşenii Gabriela Cucinschi şi Ovidiu Cucinschi-Digeratu (pictură), respectiv Eduard Mattes (din Haifa – Israel), Robert Barth (din Passau – Germania) şi ieşeanul Dan Teodorescu (fotografie artistică şi de reportaj).
La finalul prezentării, Dan Teodorescu, care este şi director sportiv la Clubul Sportiv CFR Iaşi şi jurnalist a oferit directorului Paul Zamfir o diplomă de excelenţă din partea sportivilor ceferişti, un fanion în limba română şi engleză oferit de Primăria Municipiului Iaşi, câteva reviste dintr-o recentă călătorie la Viena, plus fascicole din publicaţiile din România şi Germania în care au apărut articole în preambulul manifestării de la Râpa Galbenă, acolo unde, cu mulţi ani în urmă, se plimba şi admira natura inclusiv poetul naţional Mihai Eminescu.     

* În amintirea lui Ion Mitican

În alocuţiunea sa despre zona istorică de la Râpa Galbenă, directorul Paul Zamfir a amintit şi de operele nemuritoare ale inginerului ceferist Ion Mitican, trecut nu cu mult timp în urmă în lumea umbrelor.
”În 1897, primarul Gane demarează construcţia Râpei Galbene, menită să estetizeze malurile lutoase pline de apă dinspre Gară. La 7 martie 1902 este inaugurată esplanada ce devine punct de atracţie pentru ieşeni. Versantul alunecător pune probleme noii construcţii.
Preocupat să elimine şi zona urâcioasă a Râpei Galbene, cu maluri rupte de apele coborâte dinspre dealurile Muntenimii (Copoului) ca într-o cascadă lutoasă, primarul Nicolae Gane iniţia construirea unei esplanade.
Deşi mărturisise unui jurnal că ideea îi venise „într-o noapte senină din luna august” , de fapt aceasta aparţinea poetului Mihai Eminescu. Visător şi nostalgic, profund impresionat de trecutul şi frumuseţea bătrânului Iaşi, poetul avea uneori plăcerea să privească imensa vale ce se întindea prăpăstioasă, la poalele târgului, de-a lungul Bahluiului. Înecată de şuvoaie şi năpădită de nesfîrşitele păduri de rogoz, trestie şi păpuriş, mişunând de păsări, peşti şi felurite gângănii, părea o adevărată deltă în mijlocul căreia se ridica „Palatul Nemţesc” al Gării.
Cercetând încântătoarea privelişte, „rezemat cu coatele pe bara de lemn”, întinsă ca parapet, la marginile malurilor abrupte dinspre Cişmeaua Păcurari, uneori putea fi văzut poetul Mihai Eminescu. Acolo îl găsea într-o zi Gh. Popa Radu. Privea spre Galata. Întrebat ce face, avea să răspundă: , menţiona în lucrările sale Ion Mitican.
Apoi zona a fost transformată total şi a apărut Râpa Galbenă cea actuală (un monument arhitectonic), clubul CFR Iaşi şi cartierul de locuinţe al Gării, după ce albia Bahluiului a fost mutată spre actualul cartier Alexandru cel Bun.

* Venită de la Londra să joace pe scena Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Pentru cei prezenţi luni seara în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a urmat apoi premiera piesei “Almost, Maine”, scrisă de John Cariani şi regizată de ieşeanul Emil Gnatenco. Într-o noapte de iarnă cu multe grade sub zero, locuitorii din localitatea Almost, din statul american Maine, trec prin multe momente de dragoste cu năbădăi, cu multe câlcâie aprinse sau inimi sfărâmate ! Zeul AMOR străpunge multe inimi pe toată durata piesei, din distribuţia ei făcând parte tinerii actori Mădălina Florea, Ioana Andrei (venită de la Londra, unde este studentă, pentru a evolua din nou în trupa sa de suflet) , Andreea Lungu (la debut, ea fiind elevă la Colegiul Naţional de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi), Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu. 
”Am dorit şi cred că am reuşit să demonstrăm că trupa noastră de teatru de la Râpa Galbenă poate atrage multe aplauze. A fost o manifestare excepţională de cultură, de teatru şi arte vizuale şi ne bucură faptul că sala a fost arhiplină ! Pe viitor suntem invitaţi să participăm la Festivalul Internaţional de teatru Grigore Vasiliu-Birlic de la Fălticeni, apoi la Zilele oraşului Medgidia. Vrem să onorăm toate invitaţiile şi să demonstrăm că la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă există mereu o trupă de teatru performantă”, ne-a declarat regizorul Emil Gnatenco.

* Impresii la superlativ în Cartea de Onoare a manifestării

La finalul manifestării, cei prezenţi au notat în Cartea de Onoare a manifestării cultural-artistice ieşene impresiilor domniilor lor, toate fiind la superlativ.
Repriza a treia care a urmat manifestării de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă nu a făcut decât să lege noi prietenii. Doamna Mihaela, revenită din Canada la Iaşi pentru o scurtă perioadă, a menţionat: “Trăiesc la Otawa de peste 20 ani, acolo iernile sunt lungi şi e destul de frig. Ne este mereu dor de locurile calde de baştină şi de aceea revin cu plăcere la Iaşi, în România. Pentru mine şi colegele mele Viorica şi Sabina manifestarea de astăzi la care am asistat în sala mare de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, a fost una deosebită. Suntem impresionate de talentul tinerilor actori, de cei care ne-au arătat frumosul în cadrul expoziţiei . Le dorim să aibă cel puţin acelaşi succes de acum înainte. Bravo !”.
Marţi, 26 august, de la ora 17.00, spectatorii sunt invitaţi la o nouă reprezentaţie teatrală la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Este vorba de piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, în care vor evolua Emil Gnatenco, Mădălina Florea, Ioana Andrei, Anda Avasilcăi şi Dragoş Maftei.
Să  mai menţionăm că expoziţia de arte vizuale “Europa văzută de la Râpa Galbenă” va putea fi vizionată în sala mare de spectacole de la clubul CFR Iaşi timp de o săptămână, până pe 31 august 2014. Intrarea spectatorilor este liberă !
DAN TEODORESCU (Vezi şi Galeria Foto de pe site, sus în dreapta)


 
Mai multe articole...