Evenimente culturale

Lansare inedită de carte la arenele internaţionale de tenis CFR Iaşi

În cadrul unui spectacol artistico-sportiv de elită, derulat în aer liber, la arenele de tenis CFR Iaşi a avut loc sâmbătă, pe 13 iunie 2020, o cvadruplă lansare de carte, cei doi autori, Dan Teodorescu şi Ilie Serediuc prezentând publicului larg patru volume editate la PIM Iaşi, ale fiind "7 şi 0" şi "Staţi în casă!", respectiv "Am construit pentru Saddam" şi "În sudul Caucazului".
Practic, a fost prima lansare de carte în Iaşi, de după ridicarea stării de urgență, organizată de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, Clubul Sportiv CFR Iaşi, Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Asociaţia Literară Păstorel Iaşi.
Cărţile au fost prezentate de scriitorii Corina Matei-Gherman, Grigore Radoslavescu şi Elisabeta Petrovici, iar poetul şi jurnalistul Ionel Pintilii a prezantat publicului revista "Nord-Est Cultural", ajunsă la numărul 3.
Programul artistic a fost susţinut de Maria Lincu, Vasile Iftimie, Karla Ursu, Diana Elena Crăcană, Adi Gegiuc, Silvia Aboaice, Ovidiu Enea, Valeriu Rudolf, Nuşa Apostol, Rodica Murgu şi Stela Lozanu. Au recitat epigrame cu "dedicaţie" la adresa autorilor scriitorii Vasile Larco şi Sorin Cotlarciuc.
Iată câteva "exemple" concrete:
*** Vasile Larco:
- DUPĂ STAREA DE ALERTĂ
Trecut-a gripa furioasă,
E liniște de-acum în țară
Și nu mai stăm închiși în casă...
Dar foamea ne va scoate-afară!
- ,,7” și  ,,0” (domnului Dan Teodorescu)
Decenii șapte-aveți în spate,
Puteți să faceți chiar de toate
Și nu vă dați pe toți băieții
Fiind  la jumătatea vieții!
LA MULȚI ANI!
*** Sorin Cotlarciuc:
RECIDIVA LUI DAN TEODORESCU, ALIAS "DanTe"
Cu masca pe figură el fiind
Lovit de-a sorţii ironie,
Bătrânul sport, e clar, că-i suferind,
De noul val de "DANTEMIE"!
Apoi, scriitoarea Mihaela Camilar a primit în mod oficial, carnetul de membru al Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, cu felicitările de rigoare din partea Colegiului Director. 
În continuarea evenimentului a avut loc şi o demonstraţie de tenis de câmp cu sportivii clubului CFR Iaşi, sub conducerea antrenorilor Vergil Aghion şi Raluca Aghion. Pe teremul nr. 1 "Ilie Năstase", într-o arenă de nivel internaţional, care a găzduit ani de-a rândul "Trofeul Municipiului Iaşi" din cadrul circuitului mondial ITF, au evoluat tinerii Elena Aghion, Miruna Lungu. Vlad Stoica şi Răzvan Aghion. 
Mulţumind celor prezenţi, la finalul manifestării, scriitoriii Dan Teodorescu şi Ilie Serediuc au oferit o sesiune de autografe iubitorilor de cultură din Iaşi şi din Regiunea de "Nord-Est" a României.
Fotoreporterii de serviciu au fost Calistrat Robu şi Ioan Vârlan, la pupitrul tehnic fiind Tiberiu Iftimie şi Vasile Iftimie. Au dat o mână de ajutor în organizarea evenimentului şi ceferiştii Vasile Botezatu şi Lucian Mihalache, sub coordonarea preşedintelui clubului sportiv ieşean, ing. George-Radu Pipa. (REDACŢIA)

 

AFIŞ ŞI INVITAŢIE - 13 iunie 2020, ora 11.00

 

ANUNȚ IMPORTANT

Sâmbătă, 13 iunie 2020, de la ora 11.00, Liga Scriitorilor Români-filiala Iași-Nord Est reîncepe organizarea manifestarilor culturale, de data aceasta in aer liber. Evenimentul va avea loc la arenele de tenis de câmp CFR Iași (la terenul principal "Ilie Năstase", dotat cu tribune pentru spectatori), din Șoseaua Națională Nr. 7-9, de lângă Piața Alexandru cel Bun. Va fi o cvadruplă lansare de carte a scriitorilor Dan Teodorescu (cu volumele "7 și 0" și "Stați în casă!") și Ilie Serediuc (cu volumele "Am construit pentru Saddam" şi "În sudul Caucazului"). Va urma un atractiv spectacol artistic și un meci demonstrativ de tenis de camp cu tinerii sportivi ai clubului CFR Iași, sub conducerea antrenorilor Vergil Aghion și Raluca Aghion. Intrarea liberă!, obligatoriu cu... MASCĂ ! Vă așteptăm cu mult drag! (Dan Teodorescu)

 

La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă: Cu directorul Mircea Dorobanţu în prim plan!

Joi, 28 martie 2019, pe durata a peste 3 ore, clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Comitetului de iniţiativă de înfiinţare a Centrului muzeal al locomotivelor Iaşi, de fapt un muzeu feroviar în toată regula.
Printre invitaţii de seamă s-a aflat şi ing. Mircea Dorobanţu (FOTO), directorul CENAFER - Muzeul Căilor Ferate din Bucureşti, care îşi are sediul la Gara de Nord din Capitală, lângă linia CF cu nr. 14.
În deschiderea manifestării a fost oficiată o slujbă de binecuvântare de către părintele Ioan Oloeru, iar cei prezenţi i-au urat apoi şi un sincer şi călduros "La mulţi ani cu sănătate!" colegului ceferist Petru Năslău, care a împlinit o frumoasă vârstă chiar în ziua şedinţei. 
Din cadrul Comitetului de iniţiativă menţionat au fost prezenţi Paul Zamfir (directorul clubului CFR Iaşi), Gabriel Mărgineanu, Timotei Leon, Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Petru Naslău şi Costel Gugeanu (a absentat motivat, din motive profesionale, Iulian Trufanda), invitaţii acestora, în afara directorului Mircea Dorobanţu (care este şi un profesionist de marcă în construirea de machete feroviare şi face şi fotografie feroviară de înaltă calitate), fiind Vasile Untu (Telecomunicaţii feroviare Iaşi), Petru Murgoci (Informatică feroviară Iaşi), Dumitru Glăvan şi părintele Ioan Oloeru, operatorii video şi foto ai manifestării fiind ieşenii Mihai Chelariu şi Marian Stănescu.
În sala de şedinţe de la clubul CFR Iaşi se află expuse şi câteva repere feroviare şi cărţi baletristice donate muzeului de către cei prezenţi, care au fost apreciate de toată lumea, cu felicitările de rigoare. S-a discutat de asemenea şi aducerea unor locomotive vechi pe liniile ferate de lângă clădirea CENAFER de la "Moara Bălaia", care poate deveni un alt punct de atracţie în cadrul muzeului, în afară de o posibilă amenajare a unor încăperi de la parterul clădirii clubului CFR Iaşi, acolo unde. nu cu mult timp în urmă, fostul director general al Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Iași şi actualul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, ing. Constantin Axinia, a spus: "Iată un loc excelent pentru un muzeu ceferist, într-o zonă centrală şi istorică a Iaşului!".
După ce gazdele ieşene au prezentat piesele de muzeu achiziţionate până în prezent, iar Paul Zamfir a prezentat şi o scurtă istorie a clubului CFR Iaşi, inginerul constructor şi jurnalistul Dan Teodorescu a detaliat impactul în mass-media românească şi din străinătate (Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa şi SUA) a iniţiativei feroviarilor ieşeni, transmiţând şi salutul doamnei dr. Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal Iaşi, care s-a oferit să dea o mână de ajutor în deschiderea acestui muzeu, care va deveni, cu siguranţă, un nou punct de atracţie pe harta turistică a "Dulcelui Târg" moldav.
În continuare, ca un bun orator ce este, directorul ing. Mircea Dorobanţu a prezentat o scurtă istorie a Muzeului Căilor Ferate din Bucureşti, menţionând următoarele: "Sunt născut la Târgovişte şi de mic copil m-au fascinat locomotivele. Construiesc în prezent machete feroviare şi fac şi fotografie feroviară, deplasându-mă în toată ţara. Pe 10 iunie 1939, sub tribunele stadionului Giuleşti din Bucureşti s-a înfiinţat primul muzeu ceferist. Numai că, în urma bombardamentelor americane din 4 aprilie 1944, de la Bucureşti, acesta a fost distrus în proporţie foarte mare. În 1969 se redeschide Muzeul CFR din Bucureşti. Locomotivele sunt trecute în anii care au urmat în tezaurul cultural al României şi asta e un lucru bun. Însă e normal ca acest muzeu să fie coordonat în continuare de ceferişti şi să nu fim trecuţi la Ministerul Culturii. Prin Hotărâre de Guvern trebuie să se înfiinţeze şi Centrul Muzeal al Locomotivelor Iaşi, după cel existent deja la Dej. Bineînţeles că, la acest muzeu nu vor fi expuse doar locomotive, ci şi alte repere feroviare şi publicaţii feroviare. Pentru asta, la Iaşi trebuie un buget şi poziţii de numire în schema de personal a oamenilor care vor amenaja şi coordona muzeul, inclusiv ghizi specializaţi. Iar oamenii care vor lucra efectiv în aceste muzee ceferiste să fie pasionaţi de tot ceea ce fac! În mine veţi avea mereu un sprijin în amenajarea unui muzeu ceferist la Iaşi, într-un oraş mare şi în fosta Capitală istorică a României!".
Adunarea de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă s-a încheiat într-o notă optimistă şi cu promisiunea participanţilor de organizare a unui spectacol artistic în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2019, atunci când "copilul-director" Paul Zamfir, care "slujeşte" clubul încă din 1977, va împlini frumoasa vârstă de 80 ani!
"Anii trec ca apa! CFR-ul va exista şi pe viitor, numai că trebuie oameni cu suflet în cadrul lui. Trebuie să-i facem pe copii să iubească calea ferată, iar muzeul pe care dorim să-l înfiinţăm la Iaşi va fi un prim pas în atingerea acestui obiectiv!", a mai declarat omul de omenie Paul Zamfir, mai tânăr ca niciodată.
DAN TEODORESCU

 

Tu n-ai murit, domnule Ion Mitican!

În Sala "Gheorghe Ghibănescu" din cadrul Muzeului Municipal Iaşi, în duminica din 24 martie 2019, s-au depănat amintiri. Într-o sală arhiplină, amintirile au curs către cel care a fost un strălucit cronicar al Iaşului, inginerul ceferist şi scriitorul Ion Mitican, născut pe 11 aprilie 1931 şi plecat pe alte astre în ziua de 25 martie 2012. Pe placa funerară de la Cimitirul ieşean "Petru și Pavel" s-au scris următoarele: "MITICAN ION - Tu n-ai murit! În tolba noastră am adunat toate cuvintele şi toate înscrisurile tale dar, iartă-ne, n-am găsit arcul, pe măsura harului lor, pentru a le transplanta în inimile ieşenilor. (Colegii tăi)".

La 7 ani fără o zi de la trecerea în nefiinţă a  neobositului povestitor moldovean Ion Mitican, lumea nu l-a uitat şi nu l-au uitat în primul rând oamenii de la locul său de baştină, satul Dăneşti - judeţul Vaslui.
Dăneştenii şi ieşenii s-au reunit astfel în "Dulcete Târg", pe strada Zmeu nr. 3, acolo unde gazda muzeului amintit anterior, doamna director dr. Aurica Ichim, a moderat cu multă pricepere o manifestare culturală de excepţie, la care au participat, printre alţii, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, directorul clubului CFR Iaşi - Paul Zamfir, foştii colegi ceferişti ieşeni Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Dumitru Plăvan şi Petru Naslău, scriitorii Mihai Caba şi Vasile Diacon (de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi), apoi Ina Chirilă (Arhivele Naţionale Iaşi), Col. (r) Mihai Ştefan Focşa (Liga Culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, din Vaslui), Ana Ciornei, Valentin Pânzaru, Ion Coman şi Gabriela Coman (din Dăneşti) şi mulţi alţii.
După prezentarea unor fragmente din emisiunile realizate în urmă cu mai mulţi ani de Ion Mitican, la postul de televiziune Tele M Iaşi, amintirile despre marele cronicat moldav au curs pe următoarele repere principale:
- .Aurica Ichim: "Îmi este greu să vorbesc despre cronicarul Iaşului, Ion Mitican, deoarece îmi este greu să vorbesc despre oamenii care nu mai sunt! În '99, cu ajutorul domnului Ion Mitican, am scos ziarul Curierul de Iaşi, deoarece am vrut să atragem atenţia despre strada Alexandru Lăpuşneanu. Apoi am început demersurile pentru Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu. Ion Mitican suferea mult când se dărâma o casă, care a aparţinut unui poet sau om de ştiinţă. Nu am putut opri însă dărâmarea casei bunicilor lui Teodoreanu! La această manifestare am rugat doi oameni să-l prezinte pe Ion Mitican, ca om şi asta o va face directorul clubului CFR Iaşi, domnul Paul Zamfir, iar despre personalitatea cronicarului Ion Mitican va vorbi domnul profesor Mircea Ciubotaru. Să le dăm cuvântul...".
- Paul Zamfir: "După trecerea în nefiinţă a unui om, îi rostim doar numele. Dar noi spunem în continuare DOMNUL Ion Mitican, pentru că nu putem spune doar numele unui om hipermodest. Am multe amintiri cu domnul Mitican, care a editat pagini feroviare în presa ieşeană şi care, timp de 11 ani, a avut 1540 elevi în pregătire la cursurile de calculatoare, de la Clubul CFR Iaşi, de la Râpa Galbenă. Îşi pregătea cu încăpăţânare orice apariţie în cadrul emisiunilor de televiziune pe care le realiza, îşi făcea ciorne şi planul lecţiei pe care o preda elevilor săi. La un moment dat, când avea peste 70 ani, domnul Mitican a luat lecţii de pian de la doamna Dinu şi dorea şi lecţii de chitară de la domnul Gavriş, la clubul CFR Iaşi. A făcut şi o vizită în Franţa şi timp de două zile a dormit sub podurile din Paris, unde i-a cunoscut pe cloşari! Că aşa a dorit el! Mulţumesc oamenilor din Dăneşti care organizează an de an comemorarea domnului Ion Mitican. Vă mulţumesc că-l aveţi pe domnul Ion Mitican în inimă! Parcă îl văd acum pe domnul Ion Mitican în faţa mea, care îmi zice: Bravo, ai spus-o şi pe asta!".
- Mircea Ciubotaru: "Domnul Ion Mitican este cu siguranţă o personalitate! Are o prezenţă publică foarte pronunţată. A fost un om cunoscut! Nu mulţi istorici sunt cunoscuţi în Iaşi, precum Ion Mitican. Iar şoferii de taxi sunt cei mai buni rezonatori! Publicul ştie istoria Iaşului din cărţile domnului Ion Mitican, care este un autor de succes. Pentru acest prilej am citit toate cărţile lui Ion Mitican, iar domnul Mitican este un intermediar dintre istoria profesionistă şi publicul cititor. Se spune că Ion Mitican este un Iaşolog, un trecutolog, ele fiind cuvinte inventate, dar de fapt Ion Mitican este un cronicar al Iaşului, iată cuvântul cel mai potrivit! Ion Mitican povesteşte despre case, el a bătut cu piciorul uliţă cu uliţă, stradă cu stradă în Iaşi şi a bătut la uşa locatarilor din casele vechi, pentru a afla istoria caselor vechi de un secol. A consultat ziarele ieşene şi mii de pagini, pentru a găsi doar o informaţie. A avut o pasiune formidabilă pentru a cunoaşte istoria oraşului său. Ion Mitican era un om modest, concurează cu istoricii de profesie şi ceea ce a făcut el va rezista timpului! Ca inginer, domnul Ion Mitican şi-a descoperit mai târziu o altă mare vocaţie. Sunt ingineri şi medici care fac literatură şi pictură".
În continuare, doamna Ina Chirilă, cercetător la Arhivele Naţionale Iaşi, a menţionat: "Domniţă, îmi spunea domnul Ion Mitican, aşa era vorba lui, eu nu am ce să-ţi ofer, toate fişele mele sunt pe calculator. Arhiva lui a fost preluată de domnul Ionel Săcăleanu, directorul editurii Tehnopress, pentru a fi prelucrată, iar tot la această editură au apărut şi cărţile sale. Iar pentru cei din sală care scriu, mai spun: să vă organizaţi arhiva şi să o predaţi la Arhivele Statului. Domnul Mitican era un om foarte meticulos. Avea fişele puse în plicuri şi pe fiecare plic scria de unde a luat informaţia".
Venit din satul de baştină al lui Ion Mitican, domnul Ion Coman a mai spus: "Meritul pentru organizarea acestei manifestări aparţine domnului Valentin Pânzaru şi doamnei Aurica Ichim. Ion Mitican a bătut străzile Iaşului cu piciorul, dar şi cu aparatul foto la gât. A refuzat un post în minister pentru a contribui, în satul Dăneşti, la electrificarea lui, la radioficarea lui şi la deschiderea unui cinematograf. Şi-a iubit satul său natal şi a ajutat mulţi copii pentru un ţel în viaţă. Şcoala din Dăneşti a primit numele Grigore T. Popa, exact ca la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Domnul Ion Mitican avea şi simţul umorului şi îmi pare rău că l-am cunoscut mai tîrziu...".
A mai avut cuvinte de laudă despre activitatea cronicarului Ion Mitican, domnul Valentin Pânzaru, care a menţionat: "L-am cunoscut pe domnul Ion Mitican prin dăneşteni. Domnul Mitican a fost în primul rând un bun ROMÂN! Domnul Mitican este un ghid al istoriei Iaşului. Pentru mine, Ion Mitican este Ion Creangă. Prin el, eu văd toată Moldova!".
Au mai vorbit, despre scriitorul Ion Mitican, Ana Ciornei, Gabriela Coman, Mihai Ştefan Focşa şi Emil Gnatenco (inginer, actor şi regizor de teatru), ultimul recitând şi o superbă poezie în memoria fostului său coleg de birou, de la Regionala CFR Iaşi.
Colocviul cultural a fost urmat de vizitarea în grup a unei expoziții, deschisă tot la Muzeul Municipal Iaşi, dedicată memoriei celui care a adus în casele românilor, prin vorba sa dulce şi blândă, amintiri de neuitat din vechiul Târg al Ieșilor.
Cu o zi înainte, deci, sâmbătă, pe 23 martie 2019, la Cimitirul Petru şi Pavel din Iaşi a avut loc un Te Deum în memoria DOMNULUI ION MITICAN!
DAN TEODORESCU

 

Pentru jurnalistul Dan Teodorescu: O lansare cosmică în "Universul 69"!

Cartea cu nr. 15 a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu - "UNIVERS 69" - s-a lansat în cadrul unui spectacol artistic şi sportiv în seara zilei de vineri, 22 februarie 2019, la Salonul Moldova din cadrul Hotelului Moldova din Iaşi, în faţa a peste 100 de oameni iubitori de cultură de bună calitate.
Cu invitaţi din România şi Republica Moldova, cu oaspeţi veniţi de la Bruxelles (Belgia) şi cu o convorbire telefonică inedită cu primul şi singurul cosmonaut al României, Dumitru Dorin Prunariu, aflat atunci la sediul ONU din Viena (Austria), evenimentul a durat peste patru ore, dar a fost frumos şi mai ales atractiv pentru toţi cei prezenţi.
Cartea "UNIVERS 69" este dedicată promoţiei 1969 de la Colegiul Naţional Iaşi (fostul Liceu nr. 1 Mihail Sadoveanu), la 50 ani de la absolvirea liceului, dar şi colegilor de la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), la 100 ani de la înfiinţarea organizaţiei, iar în 2019 la Iaşi şi nu numai s-au aniversat şi cei 160 ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Volumul lui Dan Teodorescu are un număr record de 692 pagini şi prezintă reportaje şi cronici culturale şi sportive din România, Grecia, Germania, SUA şi Franţa, iar cifra 69 poate reprezenta şi apropiata vârstă a autorului, născut pe 19 aprilie 1950, la Iaşi. Iar dacă adunăm ziua naşterii (19) cu anul naşterii (50), rezultă tot 69, o cifră reprezentativă în acest an pentru jurnalistul Dan Teodorescu.
Despre cartea pusă în dezbatere publică au vorbit, la modul laudativ, numeroase personalităţi din Iaşi şi din zona Moldovei, precum scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Corina Matei-Gherman, Mihai Caba, Vasile Larco, Dumitru V. Marin, pictorul Calistrat Robu, dr. Aurica Ichim (directorul Muzeului Municipal Iaşi), jurnalistul sportiv Dan Dobrescu. 
Despre manifestarea culturală în sine, dar şi despre activitatea editorială a jurnalistului, scriitorului şi poetului Dan Teodorescu. au mai vorbit în faţa publicului scriitoarea Nina Gonţa, actriţa Doina Deleanu (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi) şi poeta din oraşul Bălţi (Republica Moldova), Veronica Rusu-Bucico.
Programul artistic şi sportiv care a urmat a fost unul de înalt nivel, structurat pe următoarele secvenţe:
- Recital de muzică klezmer cu formaţia NIGUN (de la Comunitatea Evreilor Iaşi, conducător artistic: Romeo Luchian). La vioară a fost Tania Luchian, iar solist vocal Uri Ferenbac.
- Program demonstrativ de gimnastică aerobică, cu sportivii medaliaţi ai Clubului GIMNIS Iaşi (antrenor: Bogdan Bantă).
- Recital de muzică uşoară cu interpreţii Nina Cuciuc, Cristian Simionică, Dănuţ Petrişoaea, Daniela Cojocaru (componenta grupului "The Four" şi participantă la Eurovision România 2019 - semifinala de la Iaşi). 
- Recital actoricesc cu Emil Gnatenco, pe versurile poetului ieşean Dan Teodorescu, cu selecţiuni din volumul de versuri "În nopţile cu heruvimi sălbatici" (editura PIM Iaşi - 2015).
- Recital de dans sportiv, standard şi latino-american, cu perechea de performeri Alexandru Horhogea - Denisa Iftime, de la CDS NIKONS Iaşi (antrenor şi coregraf: Amira Niculiţă-Zapalii).
- Recital de muzică populară cu Maria Lincu şi Karla Ursu, ultima, debutând şi ca interpretă de muzică uşoară.
- Recital la nai cu elevul Dumitru Prisăcaru (de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă - director: Paul Zamfir).
- Recital la chitară clasică cu elevul Matei Coriciuc (de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă  - clasa prof. Vasile Gavriş).
- Recital de epigrame şi poezie cu membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi / ALPI. Au fost aplaudaţi de publicul larg Mihai Batog-Bujeniţă (directorul ALPI), Doina Toma, Angela Mihai, Angela Pistol, Victor Iosif, Mihai Caba, Rodica Ioniţă-Grosu (revenită din Japonia pe meleaguri natale), Sofia Doina Gavrilă, Corina Matei-Gherman, Vasile Larco şi invitatul ceferist Petru Naslău.   
În "discursul" său epigramatic, cu ocazia lansării volumului UNIVERS 69, de colegul Dan Teodorescu, scriitorul Mihai Caba a recitat următoarele catrene:
Şi-acum, la noua-ţi lansare de carte,
Un coş cu flori îţi dăruiesc obişnuit,
Dar, vai, de-i ţine-o la fel mai departe,
Presimt că în curând o să mă faci... falit!
*    *    *
Despre DanTE-al nostru , faptul colosal
Ce tocmai l-am aflat, iată, vi-l spun şi vouă:
Plecat în zboru-i înalt de la Naţional,
Ajuns-a în... „Universul ´69”!
*    *    *
Prezent la noua-ţi lansare
Îţi fac urarea cunoscută:
S-ajungi cu-aceeaşi ardoare
Şi la „Universul – 100”!
Au urmat următoarele repere:
- Recital artistic cu oaspeţii din stânga Prutului, cu poeta Veronica Rusu-Bucico (din Bălţi) şi tenorul de talie internaţională Oleg Herescu (din Tiraspol), ambii veniţi special din Republica Moldova pentru acest eveniment.
- Recital de muzică folk şi poezie cu Adi Gegiuc şi respectiv Andrei Maftei.
Susţinută în poziţia de "independent" de Asociaţia civică "Împreună pentru A8" la alegerile europarlamentare din 2019, prin cuvântul preşedintelui Ionel Apostol rostit în faţa publicului, ieşeanca dr. ec. Gregoriana Carmen Tudoran (42 ani, care de 10 ani trăieşte şi munceşte la Bruxelles, unde are propria sa firmă de consultanţă şi management) şi-a prezentat programul său economic pentru dezvoltarea zonei de Nord-Est a României şi pentru demararea construirii autostrăzii A 8, Ungheni - Iaşi - Tg. Mureş, care ar scoate Moldova din izolarea în care se află.

* O legătură extraterestră, pe traseul Iaşi - Viena

În convorbirea telefonică, în direct, dintre jurnalistul Dan Teodorescu şi generalul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, salutat de la prezidiul manifestării  şi de vechiul prieten comandorul de aviaţie (r) Mihai Batog-Bujeniţă, celebrul cosmanut român, cetăţean de onoare al Iaşului şi aflat în acea seară la sediul ONU de la Viena, în Austria, a menţionat, printre altele: "Mă bucură faptul că lansarea cărţii domnului Dan Teodorescu este una de succes. De fapt, fără jurnalişti de valoare, misiunile noastre extraterestre ar fi rămas doar la timpul trecut, dar iată că astăzi, după mulţi ani, cu ajutorul lui Dan Teodorescu şi nu numai, eu pot fi mereu în actualitate, un ambasador al României pe meridianele lumii, în domeniul cosmonauticii!".  
Vă informăm că volumul "UNIVERS 69" are inserat în prefaţa lui autograful personalizat oferit de Dumitru Dorin Prunariu lui Dan Teodorescu, cu ocazia inaugurării Centrului Cultural Româno-German de la Nürnberg (Germania). Centrul cultural menţionat poartă numele lui Dumitru Dorin Prunariu, iar directorul fondator este românca Ionela van Rees-Zota, care locuieşte de 10 ani în Germania şi care este şi managerul Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi al ziarului "Vocea Ta", acolo unde ieşeanul Dan Teodorescu ocupă funcţia de redactor şef adjunct.
Vă reamintim că Dumitru Dorin Prunariu, de profesie inginer aeronautic şi născut pe 27 septembrie 1952 la Brașov, la 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

* Sesiune de autografe şi tortul festiv la finalul evenimentului

În cadrul evenimentului cultural de la Hotelul Moldova din Iaşi a avut loc şi o sesiune de autografe cu autorul cărţii, iar în final a fost prezentat publicului şi savurat de cei prezenţi tortul festiv "UNIVERS 69", primele felii fiind tăiate de elevii Silviu Teodorescu (nepotul cel mare al jurnalistului Dan Teodorescu, care recent, pe 18 februarie, a împlinit frumoasa vârstă de 12 ani şi a fost sărbătoritul zilei) şi Karla Ursu (care pe 19 aprilie, în aceeaşi zi în care s-a născut şi Dan Teodorescu, la o distanţă mai mare însă de ani, va schimba prefixul, împlinind... 10 ani!).
Moderatorii evenimentului au fost Dan Teodorescu, Corina Matei-Gherman şi Mihai Batog-Bujeniţă, iar fotoreporterii şi operatorii video aflaţi la datorie s-au numit Rodica Rodean, Ioan Vârlan, Calistrat Robu, Ina Paladi, Crina Teodorescu, Mihai Chelariu, Marian Stănescu, Ciprian Ursu, Silviu Teodorescu. Pe pupitrul tehnic s-au aflat Nicolae "Culiţă" Păduraru şi Nicolae Petcu.
Organizatorii manifestării culturale de vineri seară, 22 februarie 2019, au fost Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, Cenaclul artistic "George Topîrceanu" Iaşi şi Unita Turism - Hotelul Moldova Iaşi.
Principalii parteneri media au fost publicaţia "SPORT FAN CLUB", Agenţia de Presă "Aşii Români" şi ziarul "Vocea Ta", ambele cu sediul central la Nürnberg - Germania şi revista "Mioriţa USA", care se editează la Sacramento - Statul California - SUA.
Vă reamintim că jurnalistul şi inginerul constructor Dan Teodorescu este şi directorul sportiv şi ofiţerul de presă al Clubului Sportiv CFR Iaşi, de 13 ani. (REDACŢIA)

 
Mai multe articole...