Tenis de câmp

Banner turnee

Ieşeanca Andreea Prisacariu ar putea ajunge la JOT, în Argentina

După cum se ştie, Federația Română de Tenis acordă o atenție constantă și se preocupă de monitorizarea și încurajarea tinerilor jucători români aflați în plină cursă de afirmare pe plan internațional.
Astfel, în drumul spre Jocurile Olimpice de Tineret (JOT) - 2018, ce se vor desfășura la Buenos Aires (Argentina), se află mai mulți jucători și jucătoare, cei mai bine clasați fiind următorii:
-Fete:
Andreea Prisacariu (locul 49 ITF Juniors), Selma Cadâr (locul 106 ITF), Mihaela Mărculescu (locul 212 ITF), Oana Corneanu (locul 228), Andreea Velcea (locul 224).
-Băieți:
Filip Jianu (locul 15 ITF Juniors), Ștefan Paloși (locul 43 ITF), Gabriel Dica Nini (locul 101 ITF), Cezar Crețu (locul 136 ITF), Nicholas Ionel (locul 213 ITF).
În aceste zile, trei dintre acești sportivi sunt angrenați în turneul de la Bonfiglio, unde au obținut următoarele rezultate în primul tur:
Filip Jianu l-a învins pe rusul Alexei Zakharov (locul 40 în clasamentul ITF Juniors), scor 6-3, 6-0 el fiind cel mai aproape de calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires 2018.
Ștefan Paloși a câștigat în fața unuia dintre favoriți, 6-3, 7-6 cu Juan Manuel Cerundolo (Argentina, favoritul 7, locul 9 lume), continuându-și astfel evoluțiile bune.
Andreea Prisacariu (care a început tenisul la arena CFR Iaşi, sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu) a trecut cu 6-1, 6-3 de Isabella Lade (Italia).
Fiecare țară are dreptul de a fi reprezentată la Jocurile Olimpice de Tineret de maximum doi sportivi la fete, respectiv doi la băieți.
Lista celor 32 calificați se va publica după turneul de la Wimbledon, pe 16 iulie 2018.
România a avut de-a lungul timpului, la tenis, următorii reprezentanți la Jocurile Olimpice de Tineret: - Singapore, 2010: Cristina Dinu; - Nanjing, 2014: Ioana Ducu, Ioana Loredana Roșca.
(Sursa: FRT)

 

Ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol, pe meridianele tenisului mondial

Ajuns la vârsta de 22 ani, tenismenul ieşean Bogdan-Ionuţ Apostol are o evoluţie promiţătoare la acest început de an, în turneele ITF la care a participat, în Marea Britanie (la Loughborough şi Shrewsbury), Turcia (în Antalya - 2 turnee), Italia (la Santa Margherita Di Poula - 4 turnee), cu premii de la 15.000 dolari la 25.000 dolari. Aflat acum pe locul 863 ATP, după ce la finalele anului 2016 era pe locul 2081 ATP, deci în decurs de numai 15 luni, sportivul ieşean a avut un salt impresionant, de 1218 locuri în clasamentul mondial ATP, Bogdan-Ionuţ Apostol a avut în acest an un sfert de finală la turneul de la Santa Margherita Di Poula (F 5 - venind atunci din calificări, după 4 victorii consecutive şi un tur liber) - în proba de simplu. La dublu masculin, ieşeanul Apostol a ajuns până în sferturile de finală la turneul de la Loughborough (F 2), alături de spaniolul Marcos Torralbo-Albos şi chiar în semifinale la turneul de la Santa Margherita Di Poula (F 3), alături de românul Luca George Tatomir.
Pentru ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol, care bate şi la uşa echipei României de "Cupa Davis", turneele din circuitul mondial ITF continuă şi să sperăm că rezultatele foarte bune vor fi, pe viitor, un lucru obişnuit pentru sportivul care a învăţat tenisul de performanţă la arenele CFR Iaşi, în anii din urmă, alături de antrenorul Vergil Aghion.

* Răzvan Aghion a evoluat în Serbia, pe arenele de tenis de la Novi Sad

Dacă trecem acum la turneele din circuitul "Tennis Europe" de la categoria de vârstă 16 ani, să menţionăm că tânăra speranţă a Clubului Sportiv CFR Iaşi, Răzvan Aghion (doar 14 ani şi 3 luni), a evoluat recent la turneul juvenil de la Novi Sad (Serbia), acolo unde a ajuns pe tabloul principal de simplu şi unde, în turul inaugural, a pierdut cu 6-7 (6), 1-6 în faţa favoritului nr. 4, Dimitrije Zubac (Serbia, în vârstă de 15 ani şi 8 luni), într-un joc în care sportivul ieşean, însoţit la concurs de antrenorul şi bunicul său Vergil Aghion, a dat o replică extrem de dârză componentului lotului naţional al Serbiei. Din păcate, în proba de dublu, perechea Răzvan Aghion - Alexandru Ioan Stupar (ultimul de la CSM Sibiu, în vârstă de 15 ani şi 3 luni) a pierdut prin "WO" în urma retragerii din concurs în faţa cuplului sârb Veljko Krstic - Vanja Vojinovic, deoarece Stupar a făcut o entorsă la picior şi nu a mai putut juca!
DAN TEODORESCU

 

Tenis juvenil în "balonul" de la arenele CFR Iaşi

În balonul care acoperă trei terenuri pe zgură de la arenele de tenis CFR Iaşi a avut loc recent Cupa Vergilius la tenis pe echipe, pentru categoriile de vârstă 10 ani, 12 ani şi 18 ani.
Sub conducerea arbitrului Cătălin Costaş şi a directorului de concurs Raluca Aghion, ambii din Iaşi, turneul a derulat meciuri interesante, acolo unde tinerii sportivi au dat dovadă de multă dăruire în toate partidele disputate.
Se remarcă prezenţa în concurs a urmaşilor familiei Aghion, copilul Elena Aghion evoluând cu multă ambiţie la categoria 10 ani, iar fratele ei mai mare, binecunoscutul campion Răzvan Aghion a jucat cu mult succes la categoria 18 ani, deşi el nu are decât 14 ani!
Câştigătoarele competiţiei ieşene, organizate sub egida FR Tenis, au fost următoarele echipe:
- 10 ani fete: echipa alcătuită din sportivele CHIRIŢĂ ANA MARIA (CSŞ Bacău) şi SAGMAR ILINCA (CS  MARC TENIS Cluj). Pe locul 4 s-a clasat perechea Elena Aghion (care va împlini 8 ani în 13 aprilie 2018, legitimată la CS Vergilius Iaşi) - Ioana Jorovăţ (CSŞ Unirea Iaşi), cu o victorie la activ. 
- 10 ani băieţi:  SECARĂ ŞTEFAN - SCHIPOR ROBERT (ambii de la CS Tenis Club Coreco Iaşi).
- 12 ani fete: BERTEA ELENA (CS Fortuna Brăila) - GHIBARŞINA DARIA (CS Sănătatea Botoşani).
- 12 ani băieţi: URSU RADU / BEREA CODRIN (ambii de la CS Tenis Club Coreco Iaşi).
- 18 ani băieţi: STOICA VLAD (CS AS Club Politehnica Bucureşti) - CARP-CĂRARE IOAN  (Club Sportiv AXIS Iaşi). Pe locul 2, cu 2 victorii obţinute în turneu, s-a clasat echipa alcătuită din ANDREI ŞTEFAN (Viva Tenis Club Galaţi) şi AGHION RĂZVAN (CS CFR Iaşi 2002). Pe locul 3, cu o singură victorie la activ, s-a clasat o echipă puternică, alcătuită din COJOCARU TEODOR (TC Micul AS Iaşi) şi DEDIU ŞTEFAN (CSM Bucureşti), care se pare că de această dată jucătorii menţionaţi (ambii ieşeni) nu au fost într-o formă prea bună!   

* Turneu european în Serbia, la Novi Sad, pentru Răzvan Aghion

În perioada 2-8 aprilie 2018, jucătorul ceferist ieşean Răzvan Aghion, alături de antrenorul şi bunicul său, Vergil Aghion, va participa la turneul de tenis de la Novi Sad (Serbia), denumit "Yason Cup", pentru categoria de vârstă 16 ani, din calendarul internaţional "Tennis Europe". Turneul din Serbia este de categoria a II-a şi este organizat de "Tennis Club Elite", directorul competiţiei fiind Milan Conkic. Ieşeanul Răzvan Aghion a intrat direct pe tabloul principal al probei de simplu, primul favorit fiind German Samofalov, din Ucraina.
DAN TEODORESCU

 

Tenismenul ceferist ieşean Răzvan Aghion, pe drumul de la Iaşi la Rotterdam!

În perioada 17-20 februarie 2018, arenele de tenis CFR Iaşi au găzduit Cupa de Iarnă a Iaşului, în "balonul" montat pe terenurile nr. 2, 3 şi 4. Turneul internaţional de la arenele ceferiste a fost organizat de clubul partener Vergilius Iaşi şi a fost arbitrat de Cătălin Costaş, directorul competiţiei fiind antrenoarea Raluca Aghion, ambii din Iaşi. Printre competitori s-a aflat şi tânărul şi talentatul tenismen Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi, doar 14 ani şi 2 luni), care a cucerit o binemeritată medalie de argint la categoria 16 ani, fiind învins în marea finală de Mihai Strestian-Stamati (Republica Moldova, în vârstă de 15 ani şi 6 luni), legitimat în România la CS Tema Oneşti, cu scorul de 6-2, 6-3.După patru zile de întreceri spectaculoase, câştigătorii de la arenele CFR Iaşi au fost următorii:
- Categoria 10 ani masculin: Daniil Voit (AS Tenis Club Bucureşti);

- Categoria 10 ani feminin: Lia Belibova (AS Tenis Club Bucureşti);
- Categoria 12 ani masculin: Codrin Berea (CS Tenis Club Coreco Iaşi);
- Categoria 12 ani feminin: Maia Bărbieru (Asociaţia Sportivă TOUR OFFICE Braşov);
- Categoria 16 ani masculin: Mihai Strestian-Stamati (CS Tema Oneşti);
- Categoria 16 ani feminin: Daria Maria Munteanu (CS Tenis Club Coreco Iaşi);
- Seniori: Theodor Cojocaru (TC Micul AS Iaşi), după ce în marea finală l-a învins pe Teodor Leahu (CS Pro AS Sibiu), cu scorul de 6-2, 6-4. Ambii tenismeni au începutul însă tenisul la CS CFR Iaşi, în anii din urmă, sub conducerea antrenorului Vergil Aghion.
Să mai menţionăm că, în perioada următoare, Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi), însoţit de antrenorul şi bunicul său Vergil Aghion, va participa la un turneu internaţional de tenis pentru juniori la Rotterdam, în Olanda. Turneul din calendarul mondial "Tennis Europe" este organizat de clubul Victoria Rotterdam, directorul turneului fiind Niels Stemerdink, iar arbitrul principal fiind Robin Preijer. Turneul din Olanda este "indoor" şi se va desfăşura pe 8 terenuri cu suprafaţă de joc
"Acrylic", mingea competiţiei fiind Wilson US Open.
Vă mai informăm că joi, pe 22 februarie 2018, la Gala Excelenţei Sportului Ieşean de la Sala Polivalentă, ceferistul Răzvan Aghion va primit şi o plachetă de excelenţă la categoria "speranţe pentru performanţă", din partea Primăriei Municipiului Iaşi şi a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Iaşi.
DAN TEODORESCU

 

În cadrul CNI: Radu Papoe şi Fatima Keita, dubli câştigători pe terenurile de tenis din Bucureşti

În perioada 21-27 ianuarie 2018, Centrul Naţional de Tenis din Capitală a găzduit Campionatele Naţionale Individuale de Iarnă pentru categoria Under 16, la masculin şi feminin. Printre competitori s-au aflat şi tinerii tenismeni Răzvan Aghion (FOTO) şi Bianca Andrei, ambii de la CS CFR Iaşi, care au doar 14 ani şi câteva luni, ca vârstă. Fiind promovaţi direct pe tablourile principale de simplu şi dublu, ambii sportivi ceferişti ieşeni au rezistaţi în faţa adversarilor întâlniţi doar un prim tur, dar experienţa acumulată în faţa unor sportivi valoroşi a fost la cote înalte. Rezultatele au fost următoarele:
SIMPLU MASCULIN / FEMININ:
- Alexandru Stupar (CSM Sibiu) - Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) 6-3, 6-2.
- Daria Munteanu (CS Tenis Club Coreco Iaşi) - Bianca Andrei (CS CFR Iaşi) 6-3, 6-2.
DUBLU MASCULIN / FEMININ:
- Teodor Chioveanu (CSŞ nr. 6 Bucureşti) / Răzvan Perial (CS Tenis Club Vaslui) - Răzvan Aghion (CS CFR Iaşi) / Bogdan Damian (CS Tenis Club Vaslui) 6-3, 6-3.
- Ilinca Amariei / Simona Ogescu (CS Dinamo Bucureşti; Nr. 2) - Bianca Andrei (CS CFR Iaşi) / Daria Munteanu (CS Tenis Club Coreco Iaşi) 6-0, 6-3.
Titlurile de campioni puse în joc au revenit jucătorilor:
- ÎN PROBA DE SIMPLU: Radu Papoe (CS Târgovişte), respectiv Fatima Keita (CS Dinamo Bucureşti).
- ÎN PROBA DE DUBLU: Sebastian Gima (CSM Bucureşti) / Radu Papoe (CS Târgovişte), respectiv Fatima Keita (CS Dinamo Bucureşti) / Ana Manea (AS Tenis Club Bucureşti).
Arbitrul principal al competiţiei a fost Sebastian Sofronie, iar directorul turneului a fost Alex Dedu, secondat de antrenorul federal Radu Bădin. După cum se poate observa, tinerii şi talentaţii tenismeni Radu Papoe şi Fatima Keita au fost dubli câştigători în "baloanele" de la CNT Bucureşti, impunându-se atât la simplu, cât şi la dublu.
Din ziua de sâmbătă, 17 februarie 2018, în "balonul" care cuprinde trei terenuri pe zgură de la arena CFR Iaşi va avea loc "Cupa de Iarnă a Iaşului" la tenis, în organizarea CS Vergilius Iaşi.
DAN TEODORESCU

 

Ceferiştii Răzvan Aghion şi Bianca Andrei s-au argintat la "Cupa de Iarnă-Vergilius" la tenis

Timp de 4 zile, în perioada 6-9 ianuarie 2018, arena de tenis CFR Iaşi a găzduit turneul de tenis denumit "Cupa de Iarnă - Vergilius", un prim concurs al anului în "balonul" care acoperă terenurile cu nr. 2, 3 şi 4.
Din partea gazdelor ceferiste, cele mai bune rezultate au fost obţinute la categoria de vârstă 16 ani, acolo unde tinerii de... numai 14 ani Bianca Andrei şi Răzvan Aghion s-au clasat pe locul 2, cucerind astfel medaliile de argint ale competiţiei.
Câştigătorii au fost următorii:
- Cat. 10 ani băieţi: Robert Schipor (TC Coreco Iaşi), după 4-3 (6), 4-2 cu Tudor Prisacariu (TC 2008 Dorohoi) în finala probei de simplu.
- Cat. 10 ani fete: Ellis Lungu (CSM Dunărea Galaţi), după 4-0, 4-0 cu Miruna Apăvăloaie (TC 2008 Dorohoi), în finala probei de simplu.
- Cat. 12 ani băieţi: Teodor Lefter (TC 2008 Dorohoi), după 6-0, 7-5 cu Andrei Dascălu (CSM Paşcani), în finala probei de simplu.  
- Cat. 12 ani fete: Alesia Ispir (TC Coreco Iaşi), după 3-6, 6-2, 6-2 cu Alina Stan (TC Coreco Iaşi) în finala probei de simplu.
- Cat. 16 ani băieţi: Bogdan Damian (TC Vaslui - 16 ani), după 7-5, 6-4 cu Răzvan Aghion (CFR Iaşi - doar 14 ani) în finala probei de simplu.
- Cat. 16 ani fete: Daria Munteanu (TC Coreco Iaşi), după 6-1, 6-0 cu Bianca Andrei (CFR Iaşi), în finala probei de simplu de pe tabloul de tip şah.
- Seniori: Theodor Cojocaru (TC Micul AS Iaşi, dar care se antrenează de mai mult timp la CS CFR Iaşi), după 6-0, 2-6, 6-3 cu Ştefan Dediu (CSM Bucureşti), în finala probei de simplu de pe tabloul de tip şah.
Arbitrul principal al competiţiei a fost Cătălin Costaş, iar directorul de turneu antrenoarea Raluca Aghion, ambii din Iaşi.

* Eduard Schipor, în competiţie la Campionatul Naţional Individual de Iarnă de la Bucureşti

La Centrul Naţional de Tenis din Capitală au debutat întrecerile de la categoria "Under 14 ani", din cadrul Campionatului Naţional Individual de Iarnă.
CS CFR Iaşi are un reprezentant în competiţie, acesta fiind Eduard Schipor, în vârstă de numai 13 ani.
Pe tabloul principal de simplu, Eduard Schipor a avut mai puţin noroc la tragerea la sorţi, fiind programat a juca în primul tur cu primul favorit al probei, Dragoş Cazacu (Ştiinţa Constanţa). Totuşi, Edy Schipor a demonstrat o mare ambiţie în faţa primului favorit, pierzând doar în trei seturi, după ce l-a câştigat pe primul, cu 6-4, 5-7, 0-6.
În primul tur al probei de dublu, miercuri, 10 ianuarie 2018, nu înainte de ora 15:30, terenul nr. 3 de la CNT Bucureşti va găzdui partida Matei Onofrei (TC Coreco Iaşi) / Eduard Schipor (CS CFR Iaşi) - Andrei Latiş (Ştiinţa Constanţa) / Tudor Muşoiu (CS Lechner Tennis School Braşov).
Arbitrul principal al competiţiei este Lucian Stănciulescu, iar directorul de turneu antrenorul federal Radu Bădin.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (10 ianuarie 2018, ora 20.55):
La dublu, în turul I la CNI Iarnă - U 14 de la Bucuresti, ieşeanul Edy Schipor şi colegul Matei Onofrei s-au impus cu 6-1, 6-3 în faţa adversarilor întâlniţi. În turul al II-lea, perechea Onofrei / Schipor se va confrunta cu favoriţii nr. 3, Mihai Lungu şi Zoltan Teszari, de la CSM Oradea. Haide IAŞU' !!!
*** UPDATE (14 ianuarie 2018, ora 8.40): În finalele competiţiei de la CNI U 14 de la Bucureşti am consemnat: SIMPLU: Andrei Voican (CS Târgovişte) - Mihai Lungu (CSM Oradea) 7-5, 6-1, apoi DUBLU: Mihai Lungu / Zoltan Teszari (CSM Oradea) - Alexandru Giurea (CSŞ Petroşani) / Eric Verdeş (CSM Zalău) 7-6 (4), 6-4.


 
Mai multe articole...