Tenis de câmp

Banner turnee

Tenismenul ceferist ieşean Răzvan Aghion a câştigat turneul de pe teren propriu

Luna ianuarie 2020 a debutat la Baza sportivă CFR Iaşi cu turneul de tenis denumit "Cupa Iaşului de Iarnă", pentru categoriile de vârstă 10 ani, 12 ani şi 18 ani, la feminin şi masculin. Principalul organizator al competiţiei de la arenele de tenis CFR Iaşi (pe cele trei terenuri de la "balon") a fost CS Vergilius Iaşi, arbitrul principal fiind Cătălin Costaş, iar directorul de turneu antrenorul Vergil Aghion, ajutat de antrenoarea Raluca Aghion.
Tânărul şi talentatul tenismen Răzvan Aghion (16 ani), legitimat la CS CFR Iaşi a obţinut trei victorii din tot atâtea posibile la categoria de vârstă 18 ani şi a cucerit trofeul pus în joc. Succesele lui Răzvan Aghion, antrenat de binicul Vergil şi mama Raluca, au fost: 6-1, 6-1 cu Rareş-Petru Popa (TC Coreco Iaşi) - clasat pe locul 4, 6-0, 6-1 cu Vlad Lefter (TC 2008 Dorohoi) - locul 3 şi 7-5, 6-3 cu Bogdan Damian (TC Vaslui) - locul 2 pe tabloul tip şah.
Ceilalţi câştigăzoti au fost:
- Cat. 18 ani feminin: GORSUNOVA DARIA (CS Vergilius Iaşi);
- Cat. 12 ani feminin: CUCU SIMONA (ACS NITECH Bucureşti);
- Cat. 12 ani masculin: CIUBOTARU OCTAVIAN (CS UNIREA FOCŞANI);
- Cat. 10 ani feminin: CIORNEI ALEXIA MARIA (CS GIGLIO IAŞI). Una dintre semifinaliste a fost Elena Aghion (9 ani), nimeni alta decât sora mai mică a lui Răzvan Aghion.
- Cat 10 ani masculin: ARCIP DAVID IOAN (CS LECHNER TENNIS SCHOOL Braşov);
- Cat. 10 ani dublu mixt: NECULĂEŞ MIRUNA RITA (ACS SENSE ROMAN) / ARCIP DAVID IOAN (CS LECHNER TENNIS SCHOOL Braşov).
Luna viitoare, CS Vergilius Iaşi va organiza o nouă Cupă de Iarnă, tot la arenele CFR Iaşi, care va debuta pe 15 februarie 2020.

* 24 de ani pentru Bogdan Ionuţ Apostol

În altă ordine de idei, fostul jucător de tenis de la CS CFR Iaşi, Bogdan Ionuţ Apostol (care se antrenează acum la CSM Bucureşti cu Adrian Ungur) a împlinit frumoasa vârstă de 24 ani în ziua de vineri, 17 ianuarie 2020. Cu un sincer La mulţi ani şi din partea colegilor şi prietenilor de la arenele de tenis CFR Iaşi.
"Mă pregătesc acum la Bucureşti, cu Adi şi totul merge bine. Vom începe turneele săptămâna viitoare, în Turcia. Sper ca în acest an totul să fie bine pentru mine şi să cuceresc trofee. Mulţumesc de urări colegilor şi prietenilor din Iaşi", ne-a declarat în seara zilei de 17 ianuarie 2020 talentatul tenismen ieşean Bogdan Ionuţ Apostol, aflat la antrenament chiar şi de ziua lui. 
DAN TEODORESCU

 

Ceferistul Răzvan Aghion se impune în Cupa Iaşului la tenis

În perioada 10-16 august 2019, arenele CFR Iaşi au găzduit Cupa de Vară a Iaşului la tenis, principalul organizator fiind clubul Vergilius Iaşi. A fost un turneu destinat jucătorilor tineri, la categoriile de vârstă 10 ani, 12 ani, 16 ani şi 18 ani, la masculin şi feminin.
Dacă arbitrul principal a fost Cătălin Cosraş, directorul turneului a fost antrenorul Vergil Aghion, secondat de fiica sa, Raluca Aghion. În concurs s-au mai aflat copiii Ralucăi şi nepoţii lui Vergil, ei fiind Răzvan Aghion (doar 15 ani), care s-a impus la o categorie de vârstă superioară - 18 ani şi Elena Aghion (9 ani), care a ajuns până în semifinalele turneului fetelor de 10 ani.
Aşadar, la băieţi, la categoria 18 ani, trofeul a fost cucerit de Răzvan Aghion, de la clubul CFR Iaşi, după trei victorii consecutive: 6-0, 6-0 cu Bogdan Damian (TC Vaslui), 6-0, 6-0 cu Teodor Munteanu (CS Dacia Galaţi) şi 6-2, 6-1 cu Vlad Lefter (TC 2008 Dorohoi).
Ceilalţi câştigători ai competiţiei ieşene de categoria I au fost:
MASCULIN - PROBA DE SIMPLU:
- 10 ani: David Matei Dandu (ACS Kymstar Piatra Neamţ);
- 12 ani: Lucian Andrei (TC Coreco Iaşi);
- 16 ani: Mihail Omarov (Daimon Sport Club Bucureşti).
FEMININ - PROBA DE SIMPLU:
- 10 ani: Iustina Gradinariu (TC Coreco Iaşi);
- 12 ani: Bianca Pleşcan (TC Coreco Iaşi);
- 16 ani: Claudia Călin (ACS Orhideea Piatra Neamţ).
FEMININ - PROBA DE DUBLU:
- 12 ani: Bianca Pleşcan (TC Coreco Iaşi) - Nora Cojocaru (CS Vergilius Iaşi).
Începând cu 7 septembrie 2019, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui competiţia denumită "Cupa de toamna a Iaşului - proba de dublu", iar de pe 14.septembrie se va derula "Cupa Vergilius - pe echipe".
DAN TEODORESCU

 

Andreea Prisacariu, la primul titlu ITF din carieră


S-a disputat recent un turneu foarte bun pentru Andreea Prisacariu, jucătoarea de doar 19 ani din România, originară din Iaşi, care a reușit în Tucia, la Antalya, să-și treacă în palmares primul titlu ITF Pro, unul dotat cu premii totale în valoare de 15.000 de dolari.
Compatrioata noastră, eleva antrenorului Alex Cojocaru, s-a impus în finala probei de dublu, în care a făcut pereche cu o jucătoare din Rusia, Victoria Mikhaylova, cele două reușind să treacă fără prea mari emoții, cu 6-2, 6-4, de perechea elvețiană Marie Mettraux /Joanne Zuger.

* Turneu juvenil la arenele de tenis CFR Iaşi

În altă ordine de idei, arenele CFR Iaşi au găzduit turneul juvenil de tenis Cupa de Primăvară a Iaşului, pentrz categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani.
Câştigătorii au fost:
- SIMPLU (10 ani): ARCIP DAVID (NADA FLORILOR FĂLTICENI), respectiv NICOLI AMALIA SOFIA (SPORT. CLUB MUNICIPAL BACĂU).
- SIMPLU (12 ani): DASCĂLU ANDREI (CLUB SPORTIV MUNICIPAL PAŞCANI), respectiv STAN ALINA ALEXANDRA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI).
- DUBLU (10 ani): PLEŞCAN BIANCA-MARIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) / DASCĂLU SORANA (CSŞ UNIREA IAŞI).
Directorul de concurs a fost Raluca Aghion, iar arbitrul principal Cătălin Costaş, ambii din Iaşi.
În anii din urmă, Andreea Prisacariu a debutat ca tenismenă pe arenele CFR Iaşi, sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu.
DAN TEODORESCU (Sursa: FR Tenis)

 

"Game, Set şi Match" la arenele de tenis CFR Iaşi

În perioada 16 - 20 martie 2019, Cupa Iaşului la tenis de câmp  - pe echipe a fost organizată de CS CFR Iaşi, în propria arenă din Şoseaua Naţională nr. 7-9. Într-un turneu arbitrat de Cătălin Costaş şi supervizat de directorul competiţiei, antrenoarea Raluca Aghion, ambii din Iaşi, pe terenurile de joc s-au întrecut micii tenismeni de la categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi.
În fiecare meci s-au derulat trei confruntări, două la simplu şi unul la dublu.
Rezultatele finale în urma partidelor disputate au fost următoarele, cu menţionarea echipelor clasate pe podiumurile de premiere:
- Categoria 10 ani fete:
1. PLEŞCAN BIANCA MARIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - DASCĂLU SORANA (CSŞ UNIREA IAŞI); 
2. NECULĂEŞ MIRUNA RITA (ACS SENSE ROMAN) - NICOLI AMALIA SOFIA (SCM BACĂU); 
3. CERVAC VERONICA (CS TENIS CLUB CHAMPION BUCUREŞTI) - PAVEL ANA (AS CLUB SPORTIV ELITE TENIS PANTELIMON).
- Categoria 10 ani băieţi:
1. SINESCU JAN PATRICK (TC DAV & SIN SĂCELE) - BURAC DAVID (CS TC VASLUI);
2. ARCIP DAVID (AS CS NADA FLORILOR FĂLTICENI) - AMITITELOAIE TUDOR (CS VERGILIUS IAŞI);
3. TRANDAFIR RAREŞ IONUŢ (ACS LUMIRO BUCUREŞTI) -  RUGINĂ SEBASTIAN (TC FOCŞANI).
- Categoria 12 ani fete:
1. SAGMAR ILINCA (AS CLUB SPORTIV DAX BUCUREŞTI) - DRAGNEA SARA MARIA (TENIS CLUB ENACHE BUCUREŞTI); 
2. CHIRIŢĂ ANA MARIA IOANA (CSŞ BACĂU) - SECUIU SANDRA ELENA (CS TEN CLUB TENIS BUZĂU); 
3. BURCUŢĂ ANTONIA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - STAN ALINA ALEXANDRA (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI).
- Categoria 12 ani băieţi:
1. URZICĂ SERGIU CONSTANTIN (CSM MOINEŞTI) - RUGINĂ RAREŞ (TC FOCŞANI); 
2. STOLERIU DAVID (CSM MOINEŞTI) - ANTON DARIUS CRISTIAN (CS DINAMO BUCUREŞTI); 
3. ANDREI LUCIAN ŞTEFAN (CS TENIS CLUB CORECO IAŞI) - SAFIR TUDOR GEORGE (CS TENIS CLUB VASLUI).
Pe 6 aprilie 2019 va debuta la arenele CFR Iaşi turneul denumit "Cupa de Primăvară a Iaşului", pentru categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi. Va fi un turneu de categoria I, din calensarul naţional al FR Tenis.

* Răzvan Itu, ales în Comitetul ITF al Juniorilor

În final, vă informăm că Directorul General al FR Tenis, Răzvan Itu, este singurul român ales într-o Comisie a Federației Internaționale de Tenis, respectiv în "ITF Juniors Committee", cea care se ocupă, practic, de viitorul acestui sport, în condițiile în care este reponsabilă pentru buna desfășurare a întregi activități a jucătorilor de tenis de până în 18 ani.
După cum se ştie, tot în luna aprilie 2019, echipele naționale ale României de tenis participă la două competiții foarte importante din calendarul ITF: la Piatra Neamţ, în 5 şi 6 aprilie, se va disputa întâlnirea de Cupa Davis by BNP Paribas, România - Zimbabwe, iar pe 20 şi 21 aprilie, la Rouen, este programată partida Franța - România, din semifinalele Fed Cup by BNP Paribas, ne informează site-ul FRT.
În ultima perioadă, din echipa României de Cupa Davis a făcut parte şi ieşeanul Bogdan-Ionuţ Apostol (23 ani, locul 627 ATP şi locul 192 ITF World Tennis Singles, acum la CSM Bucureşti), care a început tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi, în anii din urmă.
În acest an, Bogdan-Ionuţ Apostol a evoluat în mai multe turnee ITF din Turcia, ajungând până în semifinalele probei de simplu din Antalya. la "GD Tennis Cup", la o competiţie cu premii totale de 15.000 dolari.
DAN TEODORESCU

 

La Arenele CFR: Premiul FRT cu nr. 60 pentru ieşeanca Maria Sabina Simionică

La arenele de tenis CFR Iaşi, în "Balonul" care găzduieşte trei terenuri pe zgură de bună calitate, la acest început de săptămână, mai precis marţi, 19 februarie 2019, s-au încheiat întrecerile competiţiei denumită "Cupa de Iarnă a Iaşului", în organizarea clubului partener CS VERGILIUS Iaşi. Turneul a fost organizat pentru categoriile de vârstă 10 ani, 16 ani, 18 ani, la băieţi şi fete, directorul competiţiei fiind antrenoarea Raluca Aghion, iar arbitrul principal Cătălin Costaş, ambii din Iaşi. 
În probele de simplu şi dublu, câştigătorii au fost următorii tineri sportivi:
PROBA DE SIMPLU:
MASCULIN:
- 10 ani: Jan Patrick Sinescu (Tennis Club Dav & Sin Săcele / jud. Braşov).
- 16 ani: Mihai Negură (CSŞ Bacău).
- 18 ani: Vlad Stoica (CS AS Club Politehnica Bucureşti).
FEMININ:
- 10 ani: Sorana Dascălu (CSŞ Unirea Iaşi).
Ieşeanca Elena Aghion (8 ani şi 10 luni, de la CS Vergilius Iaşi, fiica antrenoarei Raluca Aghion), a ajuns până în sferturile de finală ale competiţiei, după ce a trecut de primele două tururi.
- 16 ani: Daria Săvulescu (CS Dinamo Bucureşti).
Pe locul 3 s-a clasat Maria Sabina Simionică (FOTO / 14 ani şi 9 luni, de la TC Micul AS Iaşi, fiica cantautorului Cristian Simionică), care obţine astfel o medalie de bronz şi cupa cu nr. 60 din carieră.
PROBA DE DUBLU:
- 10 ani masculin: Eric Cezar Tănase (Tenis Club Alex Nicolas Mărăcineni / jud. Buzău) / David Burac (CS Tenis Club Vaslui).
- 10 ani feminin: Briana-Maria Giuvelic (CS Valmet Brăila) / Miruna-Rita Neculăeş (ACS Sense Roman / jud. Neamţ).
La finalul turneului, antrenoarea Raluca Aghion ne-a declarat: "A fost o competiţie reuşită, iar în prezent nivelul de joc este ridicat la nivelul juniorilor, mult mai ridicat decât în urmă cu 5 ani. La categoria 10 ani fete se joacă foarte bine, sunt multe concurente, asta şi în urma faptului că Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu sau Mihaela Buzărnescu au creat o nouă şi mare emulaţie în tenisul feminin românesc. Se joacă bine şi la băieţi, la categoriile 16 ani şi 18 ani, unde Vlad Stoica se evidenţiază tot mai des".
Luna viitoare, începând cu 16 martie 2019, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui Cupa Vergilius - pe echipe, la categoriile de vârstă 10 ani şi 12 ani, la fete şi băieţi.
De menţionat că, peste puţine zile, tenismenii Răzvan Aghion şi Eduard Silviu Schipor, ambii de la CS CFR Iaşi, vor evolua la un turneu internaţional la Rotterdam (Olanda), din calendarul continental Tennis Europe, rezervat juniorilor de 16 ani.
DAN TEODORESCU
*** UPDATE (1 martie 2019): Într-un turneu extrem de dificil, ieşeanul Răzvan Aghion a ajuns până în sferturile de finală ale probei de simplu din cadrul turneului internaţional U 16 de la Rotterdam, din Olanda.

 

Ieşeanca Andreea Prisacariu, cea mai bună junioară din clasamentul mondial WTA

* Printre premianţii Galei FR Tenis s-a aflat şi preşedintele Clubului Sportiv CFR Iaşi, ing. George-Radu Pipa.

Federația Română de Tenis a organizat și în acest an "Gala Tenisului Românesc", prilej de celebrare a celor mai buni jucători de tenis din România, a celor care au impresionat și au arătat lumii că putem fi cei mai buni.
În anul în care a câștigat primul ei turneu de Grand Slam din carieră, la Paris, unde s-a impus în finala de la Roland Garros, și în anul în care s-a menținut cu atâta autoritate pe locul 1 WTA, Simona Halep este cea mai bună jucătoare de tenis, din lume și, evident, "Sportiva Anului" în România.
Premiul pentru marea noastră campioană a fost oferit de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
"Pentru mine fiecare premiu e important şi îl primesc cu mare drag. Îmi arată că am muncit bine şi că am muncit pentru ceva. Le mulţumesc tuturor care se gândesc să îmi ofere un premiu", a spus Simona într-o nouă seară fericită pentru ea.
Tot în cel mai bun an al lui a primit un titlu și Marius Copi, românul care, intrat în Top 100, nu s-a mulțumit cu puțin, și forțează acum cele mai bune 50 de poziții din lume și, de ce nu, chiar și un Top 20. Marius Copil a primit premiul pentru "Sportivul Anului" din partea noului Ministru al Tineretului și Sportului, Bogdan Matei.
Irina Begu și Horia Tecău, doi jucători atât de buni și de eficienți în probele de dublu, au primit premiile pentru sportivii anului la dublu, după care au urmat câteva momente emoționante.
Mai întâi a urcat pe scenă Alina Tecșor, antrenorul echipei de Fed Cup a României, care i-a oferit Mihaelei Buzărnescu premiul pentru "Cea mai spectaculoasă ascensiune feminină" Mihaelei Buzărnescu, ajunsă în acest an tocmai pe locul 20 WTA, în condițiile în care, să nu uităm, acum doi ani termina sezonul doar pe locul 377 în lume.
Un alt moment special a avut-o în centru pe Monica Niculescu, cea care a primit, pentru cei peste opt ani de prezență în totul mondial, un "Premiu special pentru longevitate în Top 100 WTA". Premiul a fost înmânat de Dumitru Hărădău, președintele turneului de tenis WTA BRD Bucharest Open.
Moment emoționant pentru cei prezenți în momentul în care ministrul Bogdan Matei i-a premiat pe doi dintre cei mai buni jucători români de tenis în scaun cu rotile, Ionuț Filișan și Mihai Gaiță. Șeful MTS le-a oferit celor doi, dar și lui Flavian Crăciun, care nu a putut onora această Gală, diplome pentru "Dezvoltarea tenisului în scaun cu rotile".
La ceremonia găzduită de "Fratelli Lounge & Club" din București au mai fost acordate un "Premiu Special pentru calificarea în Grupa Mondială a Fed Cup", premiu dedicat fetelor noastre, Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Mihaela Buzărnescu și Raluca Olaru, precum și Alinei Cercel Tecșor, antrenoarea echipei de Fed Cup, și lui Florin Segărceanu, antrenor și căpitan-nejucător al Naționalei de fete a României, precum și o serie de premii care au recompensat tineri talentați și de mare viitor pentru tenisul românesc:
Au mai fost nominalizaţi:
• Juniorul Anului - Filip Jianu.
• Junioarea Anului - Selma Cadar.
• Jucătoarea anului în Tennis Europe U14 - Maria Sara Popa.
• Jucătorul anului în Tennis Europe U14 - Mihai Alexandru Coman.
Rezultate deosebite în Circuitul ITF Pro:
- Andreea Roșca, Ilona Ghiroroaie, Raluca Șerban, Georgia Crăciun.
• Cea mai bună junioară din clasamentul WTA - Andreea Prisăcariu (18 ani, care a început tenisul la CS CFR Iaşi, sub îndrumarea antrenoarei Oana Hâncu, iar în prezent este legitimată la CSM Bucureşti).
În 2018, Andreea Prisăcariu a fost finalistă în proba de dublu la turneul de 15.000 dolari din Antalya (Turcia), semifinalistă la simplu la turneul de 15.000 dolari de la Monastir (Tunisia), semifinalistă în proba de dublu la turneul d 15.000 dolari de la Hammamet (Tunisia). Antrenorul ei este Alex Cojocaru, din Bucureşti. De menţionat că, din noiembrie 2018, Andrei Mlendea și Alexandru Cojocaru sunt noii antrenori federali în cadrul FRT.
Președintele George Cosac și Vicepreședintele Răzvan Itu au oferit din partea FRT, tot în cadrul Galei, Diplome de Excelență pentru cei care au contribuit și în acest an la dezvoltarea tenisului din România, șefi de comisii și organizatorii celor mai importante  turnee de tenis, cele din Circuitul ITF PRO.
Lista celor premiați de către FRT este următoarea:
ȘEFI COMISII FRT: 
- ROXANA POPESCU - Președintele Comisiei de Disciplină;
- ȘTEFAN LUNGEANU - Președintele Comisiei de Antrenori;
- ION ȘERBAN - Președintele Comisiei pentru persoanele cu Dizabilități;
- ION ȚUPA - Președintele Comisiei de Competiții și  Clasamente;
- MIHAELA TESTIBAN: Președintele Comisiei de Arbitri;
- FLORIN NIȚĂ - Președintele Colegiului Central de Antrenori;
- MARIAN SITARU - Președintele Comisiei Juridice.
ORGANIZATORII DE TURNEE DIN CIRCUITUL ITF PRO au fost premiaţi de către FR Tenis, ei fiind: CĂTĂLIN MICULA, ION ȚUPA, GHEORGHE BORȚAN, ANELA FREER, RĂZVAN BUCUROIU, MIHAI CIUNTEA, DINU PESCARIU, GEORGE-RADU PIPA (preşedintele CS CFR Iaşi), MIHAI VANȚĂ, SORIN DUMITRU, DUMITRU HĂRĂDĂU, DRAGOȘ ENACHE, AUREL CHIȘOZAN, ȘTEFAN NIȚĂ.
(Sursa: FR Tenis)

 
Mai multe articole...