CLUB SPORTIV CFR IAŞI

MENS SANA IN CORPORE SANO

siglacscfrClubul Sportiv CFR Iaşi a luat fiinţă în anul 2002, prin transformarea Asociaţiei Sportive CFR Iaşi în club sportiv, aliniindu-se în fapt legislaţiei în vigoare. Conform Statutului, clubul sportiv este condus de un Consiliu Director, format din persoane cu funcţii de răspundere în cadrul Sucursalei Regionale Căi Ferate Iaşi, în fruntea lui fiind preşedintele ing. Radu Pipa şi vicepreşedintele ing. Eduard Spiţă. Din Consiliul Director mai fac parte ing. Sorin Flutur, ing. Dan Ropotă, jr. Mihai Simion, ec. Emanuel Gherghel, ing. Vasile Botezatu, clubul moldav având şi un ofiţer de presă, în persoana ing. Dan Teodorescu, unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Presei Sportive din România. Cenzorul clubului este Neculai Ichim. Preşedintele de onoare al clubului ieşean este directorul regional ing. Constantin Traciuc.

Obiectivul clubului este acela de a promova următoarele nouă secţii sportive:

  • culturism-fitness,
  • box,
  • arte marţiale (cu o secţie de karate tradiţional la Vatra Dornei),
  • popice-bowling,
  • şah,
  • tenis de câmp,
  • tenis de masă,
  • rugby şi
  • sportul pentru toţi.
În decursul anilor, la CS CFR Iaşi s-au mai practicat handbalul feminin, fotbalul şi baseball. Clubul Sportiv CFR Iaşi îşi desfăşoară activitatea în spaţii amenajate aparţinând Sucursalei Regionale CFR Iaşi, pe Şoseaua Naţională nr. 7-9, în municipiul Iaşi.

POPICE

ACBOlimpia Una dintre principalele secţii ale clubului sportiv CFR Iaşi este cea de popice, cu bune rezultate de-a lungul timpului. La Iaşi, jocul de popice organizat începe în anul 1960, iar în cadrul Regionalei CFR în anul 1974, când la Depoul CFR s-a construit prima popicărie cu 2 piste din bitum şi s-a format prima echipă de popice. Baza sportivă actuală, arena de popice cu patru piste, a fost construită între anii 1982 şi 1983 şi modernizată recent.
Echipa de popice CFR Iaşi a participat la multiple competiţii în cadrul Campionatului Zonal de Popice, iar începând cu anul 1989 în cadrul Campionatului Naţional. Din anul 1992, echipa de popice seniori promovează în Superliga Naţională, iar în 2007 devine campioană naţională. Sportivii Secţiei de Popice a Clubului Sportiv CFR Iaşi au cumulat de-a lungul timpului un număr de peste 80 de medalii în probele individuale, perechi sau în competiţii cu noua echipă CFR Olimpia ACB Iaşi (foto sus).
Secţia de popice are 30 sportivi legitimaţi, din care 12 seniori, 10 juniori şi 8 junioare. Totodată, mai mulţi lansatori ai echipei de popice seniori şi juniori au fost sau sunt actuali componenţi ai loturilor naţionale ale României, ei fiind Costică Ciurdea, Cătălin Remus Antimirescu, Marius Manea, Giorge Covăsală, Iulian Gabriel Cucu, Dumitru Penciuc jr, Ion Cercel şi Mihai Gabriel Benghiac. În ultimii ani, reprezentanţii secţiei de popice au reuşit următoarele performanţe :

  • Costică Ciurdea : locul 1 la proba individual simplu, locul 1 la proba sprint, două locuri 2 la proba individual combinat, locul 2 şi 3 la proba perechi - la Campionatul Naţional de Popice pentru seniori;
  • Cătălin Remus Antimirescu : locul 2 la proba perechi – la Campionatul Naţional de Popice pentru seniori ;
  • Iulian Gabriel Cucu : locul 3 la proba perechi - la Campionatul Naţional de Popice pentru seniori;
  • Dumitru Penciuc jr. : locul 1 şi 2 la proba individual simplu, locul 1 şi 2 la proba perechi şi locul 2 la proba individual combinat – la Campionatul Naţional de Popice pentru juniori;
  • Ion Cercel : locul 2 în proba de perechi ăi locul 3 în proba individual combinat la Campionatul Naţional de Popice pentru juniori;
  • Mihai Gabriel Benghiac : locul 1 la proba perechi şi locul 2 la proba sprint – la Campionatul Naţional de Popice pentru juniori;
  • Echipa de popice seniori CFR Olimpia ACB Iaşi a obţinut locul 4 la turneul final Play-Off al Diviziei Naţionale în 2006, iar în 2007 a devenit campioană naţională cu drept de participare la “Cupa Mondială” din Polonia (foto jos - galerie românească la Gostyn), acolo unde a ocupat un onorant loc 5 şi s-a calificat apoi în “Champions League”, unde va întâlni puternica echipă Ferroep-Szeged (Ungaria);

De menţionat că sportivul Costică Ciurdea este campion mondial cu echipa României în anul 2000 şi a cucerit în 2007 locul 1 în proba individuală la Openul Suediei.

În premieră, în sezonul 2007-2008, CFR Olimpia ACB Iaşi are şi o echipă de junioare, care luptă pentru o clasare onorabilă în Campionatul Naţional. În decembrie 2006 şi octombrie 2007, CS CFR Iaşi a primit onoranta vizită a domnului Siegfried Schweikardt (foto), preşedintele Federaţiei Internaţionale de Popice şi Bowling (secţiunea clasică), care a avut cuvinte de laudă la adresa echipei ieşene de popice şi a înmânat personal premiile la Cupa Presei la popice, competiţie care s-a bucurat de o largă participare din partea ziariştilor din mass-media ieşeană şi naţională. În 2007, domnia sa, împreună cu domnul Karl Funk, managerul general senior al celebrei firme de instalaţii de popice-bowling, “Karl Funk et comp”, a participat şi a ocupat locul 3 în cadrul “Cupei Iaşului” la popice, organizată la arena CFR cu ocazia Zilelor Iaşului de Sf. Cuvioasa Parascheva, acolo unde a fost prezent şi consilierul german de origine română al NBC, Georg Barth.

CULTURISM-FITNESS

Florin Vezeteu şi Petru Ciorbă (foto), fostul şi actualul antrenor al secţiei de culturism au avut reuşite importante cu sportivii pe care i-au pregătit de-a lungul timpului. Fiind şi sportiv în activitate, maestrul sportului Petru Ciorbă a realizat cea mai mare performanţă din sportul ieşean în decembrie 2006, devenind dublu campion mondial la competiţia masters de la Agrigento, din Italia. Mai mult chiar, el a cucerit medalia de aur la open, devenind astfel "Campionul Campionilor Mondiali" şi fiind primul culturist român din toate timpurile care a cucerit un astfel de titlu la Campionatele Mondiale. Fiind şi propriul său antrenor, Petru Ciorbă sau “Big Petru” cum i-au spus recent fanii culturismului ieşean, a primit în 2006 titlul de cel mai bun sportiv al clubului CFR Iaşi, al Direcţiei pentru Sport a Judeţului Iaşi la probe neolimpice şi a primit şi o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Local. Este pe locul 1 în clasamentul "masters" al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness. De menţionat că Petru Ciorbă a cucerit 48 de titluri naţionale la juniori, seniori, masters, la individual, open şi perechi. S-a clasat pe primul loc în concursurile open la Trofeul Golden Star de la Sofia (Bulgaria) şi la Trofeul Eugen Sandow din Cehia. Este campion balcanic şi dublu medaliat cu argint şi bronz la Campionatele Europene. În cadrul Campionatelor Mondiale de culturism a cucerit o medalie de bronz, două de argint şi două de aur. În 2006, a redactat împreună cu prof. Marin Chirazi cartea "Culturism - Întreţinere şi competiţie", publicată de Editura Polirom, ea fiind prima carte de specialitate din România pentru sportivii culturişti. Ca antrenor emerit de culturism la clubul CFR Iaşi, Petru Ciorbă a scos în ultima perioadă o mulţime de medaliaţi pe plan naţional şi internaţionali la culturism, fitness şi body-fitness, precum Claudiu Oprea, Vlad Pihureac, Cristian Botuşan, Ovidiu Băetu, Paula Chihaia şi Simona Ursache. În urma acestor performanţe nemaiîntâlnite încă în sportul ieşean, conducerea clubul sportiv CFR Iaşi a propus Consiliului Local al Primăriei Iaşi acordarea titlului de cetăţean de onoare al Iaşului culturistului de valoare mondială Petru Ciorbă, component al clubului ceferist ieşean de 28 de ani.

BOX

Sub conducerea antrenorului Nicu Brânzei, secţia de box a clubului sportiv CFR Iaşi a obţinut rezultate foarte bune pe plan naţional, cucerind medalii de aur, argint, bronz şi alte locuri fruntaşe în cadrul Campionatelor Naţionale de seniori, tineret, juniori şi cadeţi, la Cupa României şi Centura de Aur. Se pot remarca la acest capitol boxerii Constantin Velea, Cristian Hodorogea (foto), Dan Coşuleanu, Florin Alexandru, Alexandru Marin, Benone Marcu, Ionuţ Rotaru, Cristi Ionuţ Buhan, Ionuţ Iftimi şi mulţi alţii. În 2007, Benone Marcu a devenit în premieră campionul naţional al cat. 48 kg. În cadrul competiţiilor feminine de box, putem remarca aportul adus de sportivele Laura Elena Ştefănescu (prima campioană în boxul feminin din zona Moldovei), Simona Popescu, Adriana Sandu, Ramona Arvinte şi de regretata Iulia Elena Gheorghiu, care a trecut în lumea umbrelor în urma unui accident casnic, la o vârstă fragedă. Pe plan internaţional, boxerii ceferişti ieşeni au luat parte la galele din Grecia, Italia, Spania şi Ungaria, unde au cucerit locuri pe podium. Trecând la boxul profesionist, Cristian Hodorogea (foto) a avut evoluţii meritorii în galele din România, Anglia, Italia, Ungaria şi Spania, fiind un nume de referinţă în sportul cu mănuşi din ţara noastră şi cel care l-a învins pe marele Adrian Diaconu, pe timpul când ambii boxau la amatori.

 

TENIS DE CÂMP

Terenurile de tenis de câmp cu suprafaţa de joc din zgură de la baza sportivă CFR Iaşi au fost executate în perioada 1994-1996 şi modernizate în ultimul timp. De 11 ani, antrenorul Vergil Aghion face selecţii prin şcolile şi grădiniţele ieşene, constituind grupe de iniţiere la tenis de câmp. Din aceste grupe de iniţiere au apărut primii sportivi de performanţă ai secţiei, care au devenit apoi antrenori şi instructori de tenis de câmp, precum Raluca Natalia Aghion, Ciprian Melecciu, Carmen Ţâbuleac şi Bogdan Vlădeanu. Antrenorul Vergil Aghion a mai organizat un curs de iniţiere şi în oraşul Hârlău, din judeţul Iaşi, acolo unde s-au remarcat Suzana Sava, Alexandru Nechita, Theodor Matei, Dacian Spânu. Talentata Suzana Sava a devenit între timp componentă a lotului naţional la categoria 14 ani, câştigând şi 15 turnee republicane. Pe zona Iaşi, nucleul de tineri jucători este alcătuit din Michelle Alexandra Zmău, Daria Nuţu, Bogdan Apostol, Simona Năsoi, Rareş Ciobotaru, Teodora Aionesei, Bianca Onofrei, Călin Mineaţă, Mădălina Zbrancă, Alexandru Tudurache. S-au remarcat prin performanţele obţinute Michelle Alexandra Zmău (foto sus), medaliată cu bronz la Campionatele Naţionale din 2006, câştigătoare a 18 turnee republicane şi componentă a lotului naţional de copii de 10 ani şi Bogdan Apostol (câştigător a 8 turnee republicane şi clasificat în primii 16 sportivi din ţară la Campionatele Naţionale din 2006, la categoria de vârstă 10 ani). După mărirea suprafeţelor de joc de la două la patru terenuri de tenis pe zgură, cu tribune şi instalaţie de nocturnă, arena CFR va putea găzdui în 2008 turneul ieşean din cadrul circuitului « Ţiriac Trophy », de partea acestui proiect fiind şi binecunoscutul om de tenis Ghiţă Grancea, directorul de concurs al ultimelor cinci ediţii din străvechea capitală a Moldovei.

 

KARATE TRADIŢIONAL

Prin fuziune, secţia de karate CFR Iaşi - FUDO Vatra Dornei este o mai recentă componentă a clubului sportiv CFR Iaşi, gruparea sportivă fiind condusă de ing. Florin Roşca (foto). În 2006, Ioana Bârgăuan a cucerit medalia de argint la cat. copii 9-10 ani, iar echipa de kata sincron feminin a devenit campioană naţională la cat. copii 7-8 ani, în componenţă Miriam Bazic, Anca Ciubotaru, Tereza Mustea, la finala Campionatului Naţional de Karate Tradiţional, de la Oradea.

ŞAH

Noua secţie de şah a clubului CFR îşi propune înfiinţarea primelor echipe de şah a Iaşului, sub coordonarea antrenorului emerit Vasile Manole, care este şi antrenorul loturilor nationale de juniori si junioare ale României şi membru în Consiliul Director al Federatiei Romane de Şah. El va fi ajutat de antrenorul Vlad Ungureanu, care este şeful comisiei « Sportul în şcoli » din cadrul FR Şah. Şahiştii ceferişti ieşeni, mulţi dintre ei la vârsta junioratului, vor evolua şi în competiţiile naţionale şi internaţionale de şah în probele individuale, sub sigla clubului nostru. O frumoasă sală de jocuri pentru şahiştii ieşeni s-a amenajat la Clubul CFR, din zona Râpa Galbenă.

TENIS DE MASĂ

Echipa CSM CFR Poli Iaşi evoluează în Superliga Natională, sub conducerea antrenorului Gheorghe Ciobotaru. Echipa este formată din jucători talentaţi, cu rezultate excelente pe plan intern şi internaţional. cel mai bun tenismen fiind Csaba Kun, recent transferat la formaţia moldavă. Dacă în sezonul anterior formaţia ieşeană a terminat competiţia pe locul 4 în Superliga masculină, ne propunem ca în campionatul 2007-2008 o clasare pe podium si o participare în cupele europene.

RUGBY

Cele două echipe de rugby CFR CSŞ Unirea Iaşi participă în Diviziile Naţionale pentru juniorii de 18 ani şi respectiv 19 ani, cu rezultate promiţătoare. Echipa „Under 18” este pregătită de Gabriel Popa, cel mai reprezentativ jucător fiind Cosmin Plugaru, component al naţionalei României la categoria de vârstă 17 ani. „Echipa Under 19” este antrenată de binecunoscutul Iulian Iftenie (foto grup), care a cochetat şi cu loturile naţionale ale României nu cu mult timp în urmă. Cei mai reprezentativi jucători sunt Dorin Lazăr (locul 5 cu echipa României la Campionatul European U 18), Bogdan Crâşmaru (participant cu lotul naţional la mini-Campionatul Mondial de la Millfield – ediţia 2007), Lucian Tofan (participant cu lotul naţional la mini-Campionatul Mondial de la Millfield – ediţia 2006), Marian Drânceanu (component al lotului naţional U 18), Constantin Tărăgan (component al lotului naţional U 17). „Cu generaţia 1990 vrem să ne luptăm în ediţia viitoare de campionat chiar pentru titlul naţional la juniori, un obiectiv greu de îndeplinit, dar nu imposibil”, ne-a declarat antrenorul ieşean Iulian Iftenie. De remarcat că rugbystul Florin Corodeanu, care evoluează acum în Franţa şi este titular de bază al lotului naţional de seniori al României a făcut şi el junioratul la CFR Iaşi în anii din urmă, sub conducerea antrenorului Virgil Gheorghiu.

SPORTUL PENTRU TOŢI

Noua secţie a CS CFR Iaşi are o mare deschidere pentru sportivii amatori, foarte mulţi dintre ei fiind angajaţii Sucursalei Regionale CFR Iaşi. Se remarcă la acest capitol jucătorul de tenis şi atletul Petrică Năslău, atletul veteran Emil Gnatenco şi mulţi alţii. Clubul ceferist a organizat şi două ediţii din “Cupa Presei-CFR” la popice, victoriile fiind obţinute de ziariştii Tudor Damaschin (Jurnalul de Est) şi Carmen Olaru (TVR Iaşi). Ceferiştii au mai participat şi la “Cupa Presei-Poli-CFR” la şah, prin Dan Teodorescu şi Dumitru Penciuc, primul participând şi la întrecerile de popice pentru ziarişti. De asemenea, clubul a dat sportivi şi la Campionatele Naţionale de popice pentru veterani, în frunte cu arbitrul internaţional Gheorghe Zăgreanu, Vasile Ţidularu, Vasile Botezatu şi Ştefan Deciu. Clubul nostru a organizat şi “Cupa Iaşului” la popice, câştigată de Vasile Păduraru (foto sus).

MASS MEDIA IEŞEANĂ ŞI NAŢIONALĂ, ALĂTURI DE CLUBUL SPORTIV CFR IAŞI

De remarcat că, pentru rezultatele obţinute în 2006, clubul sportiv CFR Iaşi a primit trei distincţii importante din partea Asociaţiei Presei Sportive din România – Filiala Iaşi, cei premiaţi fiind culturistul Petru Ciorbă (cel mai bun sportiv ieşean pe 2006), popicarii de la CFR Olimpia ACB Iaşi (cea mai bună echipă ieşeană pe 2006) şi CS CFR Iaşi (clubul cu cea mai spectaculoasă ascensiune în 2006). La premierea găzduită de arena de popice CFR Iaşi a asistat şi binecunoscutul ziarist sportiv bucureştean Octavian Vintilă (foto jos), preşedintele APS România.

Mass media ieşeană şi naţionaţă a reliefat în dese rânduri activitatea clubului sportiv CFR Iaşi, odată cu apariţia a mai multor articole de specialitate în publicaţiile Lumina, Metropolis, Evenimentul, Ziarul de Iaşi, Monitorul de Iaşi, Ziua de Iaşi, Flacăra Iaşului, Jurnalul de Est, 24:Ore, Euro Brand, Prosport, Sport Magazin Kicker, Gazeta Sporturilor, Sport Total, România liberă, pe site-ul www.sport24.ro şi pe agenţiile de presă Mediafax, Rompres, Newsin.

Posturile de radio şi televiziune au acordat şi ele spaţii largi activităţii clubului ceferist ieşean, remarcând în acest context Radio Iaşi, Radio Hit, TVR Iaşi, Pro TV Iaşi, Tele M, TV Bit şi Antena 1 Iaşi.

DAN TEODORESCU
ofiţer de presă al CS CFR Iaşi
Iaşi - România - 14 noiembrie 2007