La TELE M Iaşi: Portret de campion – Petru Ciorbă

* Când rosteşti numele lui Petru Ciorba, de la CS CFR Iaşi,  inevitabil te duce gândul la culturism şi medalii de aur

Putini oameni de pe planeta se pot lauda cu performantele sale, de 34 ori campion national al Romaniei, medaliat la campionatele Europene  si de doua ori campion mondial. Apreciat la unison de practicantii de culturism, Petru Ciorba (FOTO) este un model de longevitate. In prezent, ieseanul nostru este vicepresedinte al Federatiei Romane de Culturism, antrenor si maestru emerit al sportului la clubul CFR Iasi. Toate aceste distinctii nu l-au schimbat pe omul Petru Ciorba, ce ramane o prezenta discreta in discordanta cu vremurile pe care le traim.


Dupa o discutie cu Petru Ciorba nici nu-ti dai seama ca vorbesti cu un dublu campion mondial. Modest din fire, ieseanul nostru se dedica trup si suflet antrenoratului.
Petru Ciorba incearca acum sa modeleze alte caractere pentru a-i calca pe urme.
- Petru Ciorba - antrenor emerit culturism: "Aceste sport trebuie sa fie o autodisciplina de fier. Fiind un sport individual, daca nu muncesti nu ai un mod de viata corespunzator".
- Simona Ursache - campioana nationala la fitness: "Este prima sala in care ma antrenez si nu as pleca de aici pentru ca este o  atmosfera extraordinara. Am un antrenor foarte bun, cel mai bun din domeniu si recomand tuturor sala CFR Iasi".
Petru Ciorba considera ca locul 2 in sport nu exista. De aceea, fiecare clasare pe podium nu a contat pentru iesean. Si totusi, medaliile s-au adunat rand pe rand in dreptul sportivului.
- Petru Ciorba: "Pentru mine fiecare concurs pe care l-am castigat a fost o performanta. Totusi marea performanta am obtinut-o in 2006 cand  am reusit sa castig si titlul de Campion  Mondial Absolut. Anul 2003, in Insulele Canare am iesit vicecampion mondial, in 2004 la Praga, am iesit vicecampion mondial, in 2005 la  Budapesta am luat medalia de bronz, iar la Mondialele din 2006 am reusit Titlul Mondial  Absolut si in continuare sunt singurul culturist  roman, la masculin, care detine titlul mondial absolut. "
Petru Ciorba a fost inspirat in cariera de "leul  Libanului" - Samir Bannout. Dupa performantele obtinute in culturism, Bannout a fost inclus in "Hall of Fame."
- Petru Ciorba: "Nu cred ca exista sportiv care sa nu aiba un idol si eu am avut un idol la un moment dat, este vorba de libanezul Samir Bannout, iar ceea ce imi placea la acest om era ca in 1983 a iesit mister Olimpia si poza incercand sa arate mai multi muschi decat  avea in realitate".
Cum arata o zi din viata lui Petru Ciorba?
- Petru Ciorba: "E o zi de un om normal, difera doar perioada in care intru in sala de antrenament. In rest acelasi program: mananc de 3 ori pe zi, 3  mese principale plus inca 3 gustari si chiar si la acest moment la care nu mai concurez la amatori dupa ce am obtinut maximum  posibil, urmatorul pas este trecerea la  profesionisti".
Cum la profesionism cheltuielile sunt mari, Petru Ciorba s-a dedicat antrenoratului.
Ieseanul putea sa ramana in strainatate, dar a preferat sa revina mereu acasa unde nu este apreciat asa cum ar trebui.
Petru Ciorba inca nu este cetatean de onoare al Iasului in ciuda valorii mondiale demonstrate in concursuri.
- Petru Ciorba: "Afara am iesit de foarte multe ori dar nu sunt eu genul. Cel mai mult am stat 3 luni si deja mi se parea ca sunt de foarte mult timp afara si de-abia asteptam sa ma intorc. Sincer sa va spun daca ar fi sa judec dupa rezultatele pe care le-am scos si dupa cate mi s-au promis, nu mai cred acest lucru".
Dupa o viata sportiva la cel mai inalt nivel, Petru Ciorba se lupta acum, din calitate de oficial al Federatiei Romane de Culturism impotriva  folosirii steroizilor.
- Petru Ciorba: "Pe plan mondial e o lupta continua pentru folosirea de astfel de stimulente. In cazul in care sportivii sunt prinsi pozitiv, sanctiunile sunt insa drastice: la prima abatere e vorba de un an de suspendare, la urmatoarea abatere de suspendare pe viata. Eu fiind acuma si vicepresedintele Federatiei Romane de culturism trebuie sa lupt impotriva unor astfel de practici, deci e un subiect tabu".
La aproape 52 ani, Petru Ciorba ramane pentru multi, cel mai bun culturist roman din istorie. Daca strainii stiu sa-l aprecieze, Iasul ar trebui sa faca mai multe pentru marele Petru Ciorba. (18.02.2011 – TELE M Iasi: Cristina Damian / Cezar Florişteanu / Marius Archip – vezi: http://www.telem.ro/telem/sport/31407-portret-de-campion.html).