Iosif Mattes, un nume de legendă al boxului ieşean

* Renumitul antrenor ieşean Iosif Mattes, născut la data de 4 septembrie 1920 s-a stins din viaţă pe 6 noiembrie 2000, lăsând în urma lui boxeri campioni de renume naţional şi internaţional

După ce în 1999 şi 2000 au avut loc primele două ediţii ale Turneului de box Iosif Mattes, în intervalul 12-14 noiembrie 2001 s-au derulat întrecerile primei ediţii ale Memorialului de box Iosif Mattes, în organizarea AS CFR Iaşi şi DJTS Iaşi. Peste ani, iată că “Memorialul Mattes” a ajuns la ediţia a X-a, semn că foştii săi elevi de pe ringul de box nu şi-au uitat discipolul! Anul acesta, în zilele de 16 şi 17 octombrie, CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi, Fundaţia Sportului Ieşean, Federaţia Română de Box şi CSŞ Unirea Iaşi duce tradiţia mai departe.

 Pe ringul din Sala Polivalentă din Iaşi vor fi prezenţi pugilişti de la loturile de tineret şi juniori ale România, de la lotul de seniori din Republica Moldova, dar şi din Grecia, prin boxeriţa Elena Platana (soţia fostului student la Facultatea de Medicină din Iaşi, dr. Yoanis Filippatos), care este componentă a lotului naţional al Greciei de 8 ani, este campioană mondială în 2004, în Grecia şi campioană europeană în 2005, în Cipru. Elena Platana a mai cucerit un loc 1 în carieră la Jocurile Ţărilor Mediteraniene, în 2003, în Italia. 
În memoria lui Iosif Mattes, astăzi, pe 15 octombrie 2010, clubul sportiv CFR Iaşi a organizat două momente semnificative, primul fiind la Cimitirul Evreiesc din Cartierul Păcurari, acolo unde au fost depuse coroane de flori la mormântului mestrului în „arta boxului”, iar al doilea în incinta bazei sportive CFR Iaşi, unde a avut loc conferinţa de presă premergătoare momentului sportiv de sâmbătă şi duminică. În frunte cu arh. Eduard Mattes (fiul regretatului Iosif Mattes, venit special din Israel pentru acest eveniment sportiv), antrenorii Nicu Brânzei, Viorel Soroceanu, Ovidiu Bobârnat, Florin Butnaru, Florian Barna (Motorul Silva Arad), cu fostul boxer şi actualul om de afaceri Mihai Holban, cu dublul campion naţional Benone Marcu (care duminică îşi va anunţa retragerea din boxul amator şi trecerea la profesionism), cu antrenorul Petru Caduc (de la lotul de seniori al Rep. Moldova) şi Relu Auraş (de la lotul naţional de tineret al României), cu vicepreşedintele FR Box Vasile Cîtea, cu delegatul general al competiţiei Cristi Ciornia, cu delegaţia din Grecia (dr. Yoanis Filippatos – Elena Platana), delegaţia reprezentativă de la competiţia ieşeană a umplut până la refuz sala de conferinţe de la clubul sportiv CFR Iaşi, la întânirea cu reprezentanţii mass-mediei ieşene şi naţionale. Au onorat cu prezenţa conferinţa de presă de la CS CFR Iaşi subprefectul Bogdan Şaramet, consilierul local Sorin Iacoban, directorul DJST Iaşi Ciprian Paraschiv, iar din partea gazdelor ceferiste au fost prezenţi preşedintele George-Radu Pipa, directorul sportiv şi ofiţerul de presă Dan Teodorescu, directorul economic Lucian Mihalache şi administratorul bazei sportive Vasile Botezatu. După momentul de reculegere de la începutul conferinţei de presă, ţinut în memoria regretatului Iosif Mattes, cei care au luat cuvântul au elogiat munca şi devotamentul „maestrului” în colţul ringului şi pasiunea sa pentru boxul performant ieşean. Au luat cuvântul în faţa publicului prezent Nicu Brânzei, Ciprian Paraschiv, Petru Caduc, Yoanis Filippatos (care i-au dat lacrimile la un moment dat din cauza emoţiilor prilejuite de revederea Iaşului lui studenţesc, după mai bine de un deceniu şi jumătate), Relu Auraş, Vasile Câtea, Viorel Soroceanu, Ovidiu Bobârnat, Sorin Iacoban, Bogdan Şaramet, Benone Marcu, George-Radu Pipa şi Eduard Mattes, conferinţa de presă fiind coordonată de Dan Teodorescu. La sfârşitul ei, mai multe personalităşi prezente în sala de conferinţe au primit din partea arh. Eduard Mattes trofeul competiţiei, conceput de el însuşi şi adus special din Israel pentru a fi înmânat la Iaşi câştigătorilor de pe ringul disputei, antrenorilor, arbitrilor şi oficialităţilor prezente la Memorialul Iosif Mattes, de la Sala Polvalentă ieşeană. Prima gală este programată sâmbătă, de la ora 16.00, iar a doua gală, cea a finalelor de la cele 16 categorii de greutate (juniori, tineret, seniori, la masculin şi feminin) se vor derula duminică, pe 17 octombrie, începând cu ora 10.00.
Dan TEODORESCU