Trăiesc în mizerie într-o cocioabă din oraşul Iaşi

* Salvaţi din mizerie doi fraţi campioni la box

Doi sportivi de aur, fratii Alex si Tudor Marin (FOTO), unul campion national, altul medaliat la campionatul mondial de box, traiesc in saracie lucie intr-o cocioaba de la marginea orasului. Tinerii de 18 si 16 ani, amindoi baieti inteligenti si cu mult bun simt, viseaza sa dea lovitura la urmatoarea olimpiada din Singapore, ca sa-si salveze din saracie familia numeroasa. Vor sa cumpere terenul pe care locuiesc in acest moment, undeva in zona fostului poligon auto. Nu au curent sau alte utilitati si dorm cite 5 in camera, pe o zapuseala cumplita. Cei care cred ca pot ajuta acesti copii sau familia lor, o pot face prin intermediul "Ziarului de Iasi".

 

Doi frati, campioni la box, unul de talie nationala, altul la nivel international, viseaza ca, prin performantele lor, sa isi scape familia din saracie. Din 2002, de cind s-au apucat de box la Clubul Sportiv CFR , fiind antrenati de Nicu Brinzei, fratii Alex si Tudor Marin, de 18 si 16 ani, au adunat in palmares peste 40 de medalii si cupe la campionate regionale si nationale. Acum, Alex este aproape de cea mai mare realizare pe care si-o doreste pentru el si, mai ales, familia lui. In intervalul 14-26 august, reprezinta Romania la prima editie a Jocurilor Olimpice ale Tineretului din Singapore, la care s-a calificat pentru ca a obtinut medalie de bronz la Campionatul mondial de box pentru tineret, care a avut loc la sfirsitul lunii aprilie in Baku, Azerbaidjan. Daca va urca pe podium, Alex va putea cumpara terenul pe care se afla casa unde locuieste acum, care nu este altceva decit o improvizatie.

Saraci de cind se stiu

Fratii Marin sint in acest moment printre cei mai buni tineri boxeri din tara si reusesc sa urce pe podium la toate competitiile, in ciuda faptului ca se intimpla ca acasa sa nu aiba ce sa puna pe masa. Alex, care are 18 ani, si Tudor, mezinul de 16 al familiei Marin, nu au locuit niciodata intr-o casa adevarata, cu minimum de conditii. De cind se stiu, impreuna cu parintii si cu ceilalti cinci frati s-au zbatut in saracie. Locuiesc in cartierul Bucium, in zona unde era in urma cu citiva ani o scoala de soferi (fostul poligon auto), in doua camarute improvizate in niste baraci. "Casa" nu se vede de la strada, e dosita parca de privirile trecatorilor. Ograda numara citeva palme de pamint si deopotriva loc de joaca pentru cei trei verisori ai campionilor si gradina de zarzavaturi, daca se poate numi asa, fiindca sint doar trei-patru curpeni de rosii. "Casa" a fost izolata cu scirtiietoare ca sa nu fie iarna promoroaca pe pereti inauntru, iar acum, din cauza caniculei, a ramas fara un geam. "L-am scos fiindca e naduseala noaptea. Dormim cinci in camaruta aceea, si ne sufocam. O sa-l punem inapoi, cind vine frigul", a explicat mama. Afara, au improvizat o bucatarie de vara, adica o masa, soba si un acoperis de celofan, pentru a fi la adapost daca ploua. Incaperea unde dorm Alex, Tudor, parintii si inca o sora in virsta de 20 de ani e si ea tot o improvizatie. Peretii au fost acoperiti cu tapet, deoarece de la umezeala se facea mucegai, iar ca mobiler nu au decit o masuta pentru o persoana, un dulap cu o singura usa, un televizor foarte vechi si trei paturi, cit de cit confortabile. Daca nu ar fi fost binevoitor vecinul lor, nu ar fi avut curent electric, ar fi trebuit sa stea la luminare. Traiesc fara nici un fel de conditii de mai bine de sase ani, insa situatia ar fi mai usor de suportat daca cel putin ar fi "locsorul lor". "N-am apa, n-am curent, n-am bani de butelie, avem pamint putin pentru gradina. Dar, daca macar locul asta ar fi al nostru, n-as mai zice ca e mic, ca e putin", s-a plins mama.

"Le mai iau cite un bax de pulpe"

Cu venitul pe care il au, nici nu pot spera ca viata lor se va imbunatati in viitorul apropiat. Sotul lucreaza ca muncitor necalificat si are un salariu de 700 de lei pe luna, la care se mai adauga citeva bonuri de masa. Mama e casnica si mai munceste cu ziua pentru bani de cite un prinz, iar sora mai mare face ocazional cite un ciubuc atunci este solicitata de amice ca sa le aranjeze pentru petreceri, lucru la care se pricepe foarte bine. Alex si Tudor au noroc ca iau de citeva luni o indemnizatie de la Federatia Romana de Box (350, respectiv 200 lei), bani din care isi mai pot cumpara cite o haina, fructe si carne. Ca sa aiba forta, cei doi boxeri ar trebui sa se hraneasca corespunzator, insa maninca ce apuca, in functie de posibilitatile familiei. "Nu maninca toata ziua fasole si cartofi, mai cumpar cind ia sotul salariul cite un bax de pulpe, le duc la vecina la frigider", a spus mama. Pina de curind, cei doi frati mai primeau o masa calda la club, care insemna mult. Acum, din cauza crizei, clubul nu isi mai permite sa ofere masa sportivilor. Datorita celor doi frati care sint extrem de ambitiosi si muncitori, familia Marin este sprijinita cu alimente si haine de catre parintele Dumitru Carp, de la parohia "Pogorirea Sfintului Duh" din Bucium. "Ii cunosc pe amindoi de cind erau mici, pe Tudor eu l-am botezat. Sint baieti cuminti, modesti, foarte talentati care traiesc din ce pot. Dintotdeauna au dus-o greu, iar noi am incercat tot timpul sa ii ajutam, chiar daca nu au fost ajutoare substantiale", a povestit parintele Carp.

Vrea sa ajunga antrenor

Din cauza lipsurilor, dar si a antrenamentelor pentru competitii, Alex si Tudor au lipsit foarte mult de la scoala. Acum sint inscrisi in programul "A doua sansa" la Scoala "Ion Neculce" din cartierul Alexandru, unde merg cam de trei ori pe saptamina. Merg la scoala pentru ca stiu ca asa e bine, insa ei au convingerea ca se pot realiza in viata prin box. Sint baieti linistiti, muncesc foarte mult sa isi faca un nume, vor sa isi construiasca singur sanse la o viata mai buna. De opt ani de cind fac box, pasiune mostenita de la tatal lor, care a fost coleg de generatie cu antrenorul lor, fratii Marin au demonstrat ca pot face performanta. Pentru a reusi in continuare, au nevoie de sprijin. "Din ce mi-am dat eu seama, vor sa urmeze modelul lui Banel Nicolita, tot dintr-o familie modesta si omenoasa, care s-a realizat in fotbal. Alex a luat bronz la un campionat mondial, iar Tudor este campion national la juniori. Sint foarte buni, ar fi foarte bine daca ar avea sponsor care sa ii ajute sa reuseasca", a adaugat parintele Carp. Tudor viseaza sa obtina cit mai multe victorii, la fel de importante ca cea din acest an de la Tirgu Mures. Si-a adjudecat titlul de campion national la juniori, categoria 60 de kilograme, dupa trei meciuri disputate cu trei boxeri din Bucuresti, Hunedoara si Rimnicu Vilcea. Ultimul meci a fost decisiv, intrucit si-a dominat adversarul si l-a obosit pina l-a obligat sa abandoneze. Meciurile il vor cali si il vor ajuta sa capete experienta de care are nevoie ca sa devina antrenor. "Visul meu e sa fiu antrenor, daca o da Domnul. Asa voi putea sa formez si sa ajut tineri talentati", a spus Tudor. Pina atunci, e constient ca mai are mult de munca, dovada ca la sfirsitul saptaminii pleaca la antrenamente la Mangalia.

Visul fratilor

Fratele lui, Alex, cu un palmares mai bogat, se pregateste momentan in strainatate pentru indeplinirea unui vis mai vechi, dar la fel de puternic. De la sfirsitul lunii iulie se antreneaza intr-un club sportiv de renume din Anglia, iar la jumatatea lui august va lupta pentru medalie la Jocurile Olimpice din Singapore. Indiferent ca va fi de aur, argint sau bronz, medalia l-ar ajuta sa isi scoata familia din impas. Cu banii alocati ca premiu ar putea cumpara terenul unde locuiesc acum in conditii greu de imaginat. Reusita i-ar permite sa solicite ajutor si din partea autoritatilor locale. "Mi-a spus ca, daca o sa cistige, o sa mearga cu antrenorul sau cu preotul in audienta la primar ca sa ii spuna despre situatia noastra", a precizat mama. Cei care doresc sa le intinda o mina de ajutor celor doi frati ori familiei lor ca sa aiba parte de un trai mai bun, o pot face prin intermediul redactiei "Ziarului de Iasi", dar si a clubului sportiv CFR Iasi (Autor: Loredana OPREA – Ziarul de Iasi, 3 august 2010)