ALEX “MARIN CEL MARE”, singurul boxer român medaliat la “Mondialele” de la Baku

* La conferinţa de la presă de astăzi, de la clubul sportiv CFR Iaşi, singurul român medaliat la Campionatele Mondiale de box pentru tineret de la Baku, ceferistul ieşean Alexandru Marin, a fost felicitat de colegii de club, de oficialităţile locale şi naţionale

La recentele Campionate Mondiale de box pentru tineret de la Baku (Azerbaidjan), în cadrul cat. 54 kg, pugilistul Alexandru Marin, de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi, a cucerit medalia de bronz a competiţiei şi a obţinut cu această ocazie o calificare benefică la Jocurile Olimpice ale Tineretului din Singapore, din 14-26 august 2010, fiind singurul boxer român care a obţinut o asemenea performanţă. Fratele lui Alexandru, Tudor Marin, boxer la CFR-CSŞ Unirea Iaşi, sub aceeaşi “baghetă” a antrenorului Nicu Brânzei, a cucerit titlul naţional al categoriei 60 kg, în cadrul Campionatelor Naţionale de juniori de la Târgu Mureş. După aceste performanţe notabile ale familiei Marin (plus că vărul celor doi pugilişti, Dragoş Marin, s-a remarcat şi el în competiţiile mondiale de box în anii din urmă şi este acum component al lotului naţional de seniori), clubul sportiv CFR Iaşi a organizat astăzi, 5 mai, la Sala de Consiliu a Regionalei CFR Iaşi, a conferinţă de presă pe teme pugilistice, la care au fost prezenţi şi alţi componenţi ai secţiei ceferiste ieşene de box, precum dublul campion naţional la seniori Benone Marcu, medaliaţii la diferite competiţii naţionale Marius Breha, Vasile Cristescu, Vasile Craiu, cât şi antrenorii secunzi Constantin Brânzei şi Cătălin Brânzei şi principalul Nicu Brânzei. 


Conferinţa de presă a fost coordonată de Dan Teodorescu, director sportiv şi ofiţerul de presă al CS CFR Iaşi, printre cei prezenţi fiind subprefectul Bogdan Şaramet, vicepreşedintele FR Box şi conducătorul delegaţiei României la C.M. de la Baku, Vasile Câtea, directorul coordonator al DSJ Iaşi, Ciprian Paraschiv, iar din partea clubului ceferist gazdă au mai participat preşedintele de onoare Sorin Flutur şi vicepreşedintele Eduard Spiţă. Din motive obiective, preşedintele executiv George-Radu Pipa nu a putut participa la conferinţa de presă de astăzi, el fiind prezent la Prezidiul Federal al FR Popice-Bowling, acolo unde s-a stabilit ca municipiul Galaţi să găzduiască viitorul turneu final al seniorilor şi senioarelor, din 15-20 iunie, cel masculin fiind programat în ultima parte a competiţiei, în perioada 18-20 iunie 2010.
După ce Alex Marin a povestit în faţa asistenţei aventura sa la Baku, acolo unde a obţinut trei victorii şi o singură înfrângere, în semifinalele competiţiei, Vasile Câtea a menţionat: “Alexandru Marin a avut o comportare de excepţie în debut la un Campionat Mondial şi este singurul boxer român calificat la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Singapore. Federaţia îi mulţumeşte cu această ocazie, iar federaţia şi-a realizat prin Alex Marin obiectivul la Campionatele Mondiale din Azerbaidjan”. Ciprian Paraschiv i-a mulţumit lui Alex Marin pentru performanţa obţinută la Baku şi i-a înmânat şi un premiu de excelenţă. Diplome de excelenţă a mai primit tânărul boxer de numai 18 ani şi din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, prin subprefectul Bogdan Şaramet, cât şi din partea clubului sportiv CFR Iaşi, prin directorul regional Sorin Flutur. Referitor la performanţa lui Alexandru Marin la Baku, în comparaţie cu alte sporturi, subprefectul Bogdan Şaramet, fost rugbyst de performanţă în anii din urmă la Poli Agro Unirea Iaşi, a menţionat: “Eu nu am nimic cu fotbalul, dar la Iaşi prea mulţi bani primeşte acest sport, doar ca Poli Iaşi să nu retrogradeze, în comparaţie cu alţi sportivi de mare performanţă, precum Alexandru Marin şi colegii săi, care au cucerit medalii la nivel naţional şi internaţional într-un sport olimpic. Trebuie găsite resurse financiare adecvate pentru ca şcoala de box de la CFR Iaşi sau cea de popice de la CFR Iaşi, acolo unde juniorii au ieşit recent din nou campioni naţionali, să poată evolua în cât mai multe competiţii. La fel şi în scrima ieşeană, cea de canotaj sau chiar şi la şcoala de rugby din Copou, acolo unde mulţi componenţi ai loturilor naţionale sunt ieşeni. Federaţiile sportive trebuie să facă mai mult pentru sportivii de mare performanţă”.
Propus de DSJ Iaşi pentru o bursă de susţinere sportivă de 1.000 lei lunar, Alex Marin nu a primit un răspuns clar pe această latură de la directorul DSJ Iaşi, Ciprian Paraschiv, care a spus: “Am propus mulţi sportivi, de valoare, Fundaţiei Sportului Ieşean pentru o bursă de susţinere sportivă, dar până în prezent nu am primit nici un răspuns clar. Propunerea noastră văd că a rămas doar la stagiul de propunere!”.   
La finalul conferinţei de presă, după ce antrenorul Nicu Brânzei a mulţumit tuturor pentru sprijinul acordat secţiei de box CFR-CSŞ Unirea şi a rugat să fie susţinut pentru realizarea unui ring în aer liber lângă sala de box a clubului CFR Iaşi, din Gara Socola, gazdele manifestării au oferit un tort al recunoştinţei lui Alexandru Marin, cu cifra “18” pe el, deoarece pugilistul ieşean a împlinit recent vârsta majoratului (vezi FOTO). “Mi-am pus o dorinţă, să devin campion olimpic la box”, a declarat Alexandru Marin, suflând în lumânarea de pe tortul său, împărţit apoi cu ceilalţi colegi de club şi invitaţii din mass-media locală şi naţională. 

* Un salut prietenesc din partea “Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret”

Neputând pleca din motive obiective din Bucureşti la Iaşi pentru a participa la conferinţa de presă organizată de clubul sportiv CFR Iaşi, vicepreşedintele ANST (fostul MTS) Constantin Neagu a trimis un mesaj prietenesc medaliatului cu bronz la “Mondialele” de box de la Baku, citit de Dan Teodorescu în timpul conferinţei de presă, care a fost următorul:           
“Dragă Alexandru,
Vreau să te felicit pentru superba performanţă reuşită la recentul Campionat Mondial de la Baku. Medalia cucerită de tine dovedeşte că boxul românesc are sportivi de valoare, iar la Iaşi există un rezervor de talente. Această performanţă trebuie să te ambiţioneze şi mai mult, pentru a obţine acele victorii care să te facă să devii într-adevăr un mare campion. Exemplele cele mai elocvente sunt Lucian Bute sau Leonard Doroftei care, prin modestie, sacrificiu şi talent, au devenit idoli pentru tinerii boxeri din România. În acelaşi timp transmit felicitările mele domnului Nicu Brânzei, un antrenor dedicat trup şi suflet, care de-a lungul timpului a dat sportivi de mare valoare boxului ieşean şi românesc. Îţi doresc baftă în continuare, îţi mulţumesc în numele sportului românesc pentru performanţa ta şi aşteptăm succese şi mai mari din partea ta. Sper să te întorci cu o medalie şi mai strălucitoare de la Jocurile Olimpice pentru Tineret din Singapore.
Cu prietenie,
Constantin Neagu,
Vicepreşedinte A.N.S.T.”.
Dan TEODORESCU