Expoziţia ceferistei Gabriela Cucinschi şi-a deschis porţile de Sf. Parascheva !

În intervalul de timp 14-31 octombrie 2014, Galeria TOP ART de la etajul al doilea de la Casa Cărţii din Iaşi găzduieşte o nouă expoziţie personală a pictoriţei Gabriela Cucinschi, membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) din Iaşi şi a Uniunii  Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR). De menţionat că UAAIFR este afiliată la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC), cu sediul central la Paris, în Franţa.
Intitulată “Floarea Vieţii”, expoziţia doamnei Gabriela Cucinschi a avut vernisajul de Sf. Parascheva, mai precis pe 14 octombrie 2014, când Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, acolo unde se află şi clădirea Casei Cărţii, a fost inundat de mii de pelerini veniţi la Iaşi să se închine la Catedrala Mitropolitană.
După cum se ştie sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva şi totodată Hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi a devenit, în ultimii ani, o manifestare creştină de mare amploare, împletită armonios cu Zilele Iaşului, oraş care în 2021 şi-a propus să devină capitală culturală europeană.
În acest context, “Florea Vieţii” a lui Gabi Cucinschi este o adevărată pată de lumină şi culoare în viaţa culturală a Iaşului, lucru remarcat în cadrul vernisajului şi de criticul de artă Aurel Istrati, jurnalistul Dan Teodorescu şi regizorul Emil Gnatenco, care au caracterizat la superlativ lucrările expuse acum la galeria ieşeană TOP ART.
La vernisajul din 14 octombrie 2014 au fost prezenţi oameni de toate vârstele, de la copiii de 5 ani şi până la cei de peste 70 ani, iar un lucru inedit a fost şi momentul în care Gabi Cucinschi a primit în dar o icoană cu Sf. Parascheva de la fraţii Silviu Teodorescu şi Gabriel Teodorescu, primul de 7 ani şi jumătate, iar al doilea de 5 ani şi jumătate, cu ocazia acestei manifestări, micii iubitori ai artelor vizuale fiind înscrişi la cercul “Atelierul fanteziei şi pictură” de la Palatul Copiilor din Iaşi. 
În finalul vernisajului, Gabriela Cucinschi a menţionat: “Am ales această tematică deoarece ilustrează legătura care există în univers între orice formă a vieţii şi spirit. Vă aştept cu mult drag şi la viitoarele expoziţii !”.
A urmat seria de autografe şi fotografii, în care autoarea expoziţiei “Floarea Vieţii”, ieşeanca Gabriela Cucinschi, a fost în prim plan.

* Expoziţii internaţionale în 2014 pentru Gabi Cucinschi

Născută la Iaşi, pe 26 iunie 1961, Gabriela Cucinschi este absolventă a Şcolii de Arte "Titel Popovici” - promotia 1981 – de la clasa profesor Lucreţia Dumitraşcu-Filioreanu (secţia sculptură). Este absolventă şi a Liceului de Arte "Octav Bancilă" din Iaşi, promotia 1984 şi a lucrat la SNCFR – Regionala CFR Infrastructură Iaşi din anul 1979 şi până în iunie 2014. 
În 2014, Gabi Cucinschi participă cu exponate la Iaşi, la două expoziţii internaţionale, alături de Robert Barth (din Passau, Germania – fotografie artistică), Eduard Mattes (din Haifa, Israel – fotografie artistică) şi românii Cristian Topan (din Bucuresti – grafică satirică), Dan Teodorescu (din Iaşi – fotografie reportaj) şi Ovidiu Digeratu-Cucinschi (din Iaşi – pictură). Gabriela Cucinschi a expus în acest an şi în cadrul Salonului de Primavară şi a Salonului de Toamnă, manifestări de arte vizuale organizate de Asociaţia Artiştilor Plastici din Iaşi, prin preşedintele Gheorghe Bălăceanu.
Vă mai informăm că, pe toată durata manifestării artistice de la etajul al doilea al Casei Cărţii din Iaşi, intrarea spectatorilor în cadrul expoziţiei “Floarea Vieţii” este liberă, iar exponatele se pot achiziţiona de cei care iubesc pictura de bună calitate !
DAN TEODORESCU